Mladi diplomati Prve privatne gimnazije Varaždin nižu uspjehe na MUN konferencijama

vv | 1.3.2024. u 15:01h | Objavljeno u Društvo

Sindelfingen, Barcelona i Ljubljana bile su platforme ozbiljnih debata i panel-diskusija o svjetskim problemima u simulacijama konferencija UN-a na kojima su sudjelovali diplomati Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin

O važnim svjetskim temama kao što su zaštita bioraznolikosti oceana, globalna sigurnost hrane, mjere za jačanje obrazovanja žena i djevojaka u Afganistanu i Iranu ili očuvanje i obnova mjesta svjetske baštine od oružanog sukoba i prirodnih katastrofa, mladi su diplomati raspravljali kao delegati Meksika, Egipta, Grčke, Njemačke, Češke, Singapura, Brazila i Kolumbije. 

Što je MUN konferencija?

Model United Nations simulacija je konferencija Ujedinjenih naroda za učenike iz cijelog svijeta koji stječu uvid u djelovanje UN-a i dinamiku međunarodnih odnosa preuzimajući uloge predstavnika i članova međunarodnih tijela i nacionalnih kabineta, kao što su HRC, UNESCO, UNHCR ili WHO.  

Učenici se suočavaju i debatiraju u stvarnim simulacijama UN-a te uče pravila rada diplomacije. Posebnost MUN konferencija je u tome da učenici ne govore uime države iz koje dolaze već uime neke druge države čije običaje, kulturu, politiku, pa čak i gospodarstvo i ekonomiju moraju dobro poznavati.

MUN_Barcelona.jpg

Veliki uspjeh za mlade diplomate

Na MUN konferencijama sudjeluju učenici odabrani na temelju natječaja i motivacijskog razgovora, a pripreme za izlaganja, govore i diskusije traju tjednima. Uz mentorstvo profesorica Karle Tuđan i Barbare Frntić u zahtjevne uloge diplomata ušli su Alen Bajrić, Tonka Igrec, Laura Kovačić, Ivor Belcar, Petra Pešić, Nina Malić i Jan Levatić. 

Naporne pripreme i govornička vještina na engleskome jeziku nisu prošli nezapaženo - s Model United Nations konferencije u Ljubljani učenici Nina Malić i Ivor Belcar vratili su se s dvije ‘’honorable mention’’ nagrade koja se dodjeljuje najboljim debatantima konferencije. 

Pripreme za MUN konferenciju u Luksemburgu

Zahvaljujući svojim vještinama debatiranja stečenima na nastavi Govorništva i programu Social studies, ozbiljnom pristupu temama i pripremi za diskusije, kao i visokoj razini poznavanja engleskoga jezika, delegati Prve privatne gimnazije Varaždin primili su pozivnicu za sljedeću MUN konferenciju koja će se održati u Luksemburgu. Ovdje će, uz potporu već iskusnih delegata, prvi put hrabro u ulogu diplomata stupiti učenici prvog i drugog razreda: Lara Gregurić, Jakov Petković i Leonard Kuqi. 

U Luksemburgu će se raspravljati o aktualnim svjetskim problemima kao što su mjere za borbu protiv porasta kibernetičkog terorizma, mjere za borbu protiv vladinih kršenja ljudskih prava u Sahelu te poduzimanje mjera za rješavanje ili ublažavanje sukoba Izrael-Hamas.

MUN_Njemacka.jpg