Misija im je čuvati čistokrvnu živinu: U Udruzi “Varaždin 2011” čak i vrlo rijetka crna Ayam Cemani

| 20.9.2021. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Autohtone vrste malih životinja kao što su kokoš hrvatica, međimurska kokoš, zagorski puran, posavska kukmasta kokoš, križevačka kukmica, hrvatska patuljasta kokoš, odnosno đurek i katica, hrvatski veliki opaljeni kunić, sisački prevrtač, zagrebački prevrtač, ali i rijetki primjerci malih životinja kao što je potpuno crna kokoš pod nazivom Ayam Cemani iz Indonezije kojoj je osim perja crna i koža, kosti i iznutrice te svilene kokoši koje umjesto običnog perja imaju perje u obliku svilene dlake možete vidjeti kod članova Udruge za uzgoj i zaštitu malih životinja “Varaždin 2011”.

- Prvenstveno se bavimo uzgojem rasne odnosno čistokrvne živine koja je kao takva prvenstveno namijenjena za takmičenja na izložbama širom Hrvatske, Slovenije i cijele Europe - kaže predsjednik udruge Ivica Kralj.

U udruzi djeluje pet sekcija uzgoja i to Sekcija za golubove, za kuniće, za perad, za ptice i Sekcija za zamorčiće i egzotične životinje. Isto tako u sklopu udruge djeluje i Sekcija za zaštitu malih životinja koja zbrinjava napuštene, ozlijeđene, neadekvatno zbrinute sve male životinje, ali osim pasa i mačaka pa tako udruga o svom trošku godišnje zbrine preko stotinjak malih životinja.

Udruga trenutno broji 76 članova koji su većinom iz Varaždinske županije, ali imaju članove i iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske pa čak i iz Dubrovačko-neretvanske županije.

No, na području Varaždinske županije djeluju još tri udruge koje se bave uzgojem malih životinja i to u Ivancu, Lepoglavi i Ludbregu. Tijekom izložbene sezone koja traje od kolovoza do veljače članovi udruge sudjeluju na 20-ak izložbi širom Hrvatske, Slovenije i Europe.

Koje su još specifičnosti ove udruge čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Galerija slika