Ministrica Tramišak otvorila Centar za posjetitelje u Garešnici: Garešničko Poilovlje ima jak turistički potencijal!

Alen Štandar/043 | 30.11.2022. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

‒ Siguran sam da će ovaj Centar biti pokretač razvoja Garešnice kroz aktivnosti usmjerene na promociju turizma ovog područja – kazao je gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u ponedjeljak je u Garešnici svečanim presijecanjem vrpce otvorila Centar za posjetitelje Natura 2000, smješten u novoobnovljenoj zgradi u Kolodvorskoj ulici broj 2, u najužem gradskom središtu. Centar za posjetitelje, podsjetimo, rezultat je EU projekta Zeleni vrtovi Poilovlja koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodio se na području garešničkog Poilovlja na području ekološke mreže Natura 2000. Ukupan iznos projekta je 21,6 milijuna kuna, a iznos osiguranih bespovratnih sredstava je 17,5 milijuna kuna.

Goste i uzvanike pozdravio je gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija koji je tom prigodom rekao:

- Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta koji je danas na ponos svima nama. Danas imamo ovaj prelijep objekt u središtu Garešnice koji nudi puno toga. Siguran sam da će ovaj Centar biti pokretač razvoja Garešnice kroz aktivnosti usmjerene na promociju turizma ovog područja.

Garesnicko_Poilovlje_ima_jak_turisticki_potencijal3.jpg

Nazočnima se prigodnim riječima obratio i Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

- Otvorenje ovog Centra pokazuje kako europski fondovi mijenjaju i Garešnici i našu Županiju. Čestitam gradonačelniku Bilandžiji i njegovim suradnicima na uloženom trudu i viziji. Naša se županija može pohvaliti biološkom raznolikošću. Na ovom prostoru nalazi se 17 Natura područja na površini jednakoj gotovo trećini ukupne površine Županije. Ovaj projekt ima turistički potencijal jer ljudi vole mir i žele se opustiti od gradskih gužvi. Garešničko Poilovlje predstavlja kapital za razvoj kojim će trebati dobro upravljati i sada imamo povijesnu priliku iskoristiti taj potencijal – rekao je župan Marušić.

Ministrica Nataša Tramišak čestitala je na realizaciji ovog projekta te istaknula da je Hrvatska jedna od najbogatijih država Europske unije po svojoj prirodnoj bioraznolikosti što treba ne samo prepoznati i prezentirati nego i štititi. Istaknula je važnost zaštite prirode i okoliša te je zaželjela uspjeh u radu novom Centru za posjetitelje. Nakon presijecanja vrpce uzvanicima je prikazan promotivni film o Poilovlju poslije kojeg se krenulo u obilazak prostorija novog Centra.