Ministarstvo branitelja odobrilo UDVDR Ogranak Ivanec sufinanciranje dvaju projekata

VV | 9.8.2020. u 11:40h | Objavljeno u Društvo

U ivanečkom ogranku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u posljednje vrijeme imaju puno razloga za zadovoljstvo. Naime, osim činjenice da se programi temeljeni na promicanju vrijednosti Domovinskog rata, s posebnim naglaskom na očuvanje sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, provode značajnijih problema, dodatni razlog za zadovoljstvo je odgovor Ministarstva hrvatskih branitelja u kojem stoji kako su odobrena još dva projekta, odnosno njihovo sufinanciranje.

Jedan od njih je obilježavanje sjećanja na Vukovar, u sklopu kojeg će se 22. kolovoza održati 15. memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje, kojeg tradicionalno podržavaju i Gradovi Ivanec i Lepoglava, potom će 17. i 18 . listopada biti organiziran posjet Vukovaru i okolnim mjestima koja su stradala tijekom Domovinskog rata, pa 2. memorijalni turnir sjećanja u pikadu i belotu humanitarnog karaktera, te Kolona sjećanja, koji će se, zajedno sa školskim tribinama, održati u danima sloma obrane Vukovara.

Posjet Vukovaru i okolici bit će treći, ujedno i posljednji u objedinjenoj cjelini u sklopu koje se odaje dužno poštovanje, prije svega poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ali i svima koji su na njezinom najistočnijem dijelu sudjelovali u obrani Hrvatske i na bilo koji način doživjeli ratne strahote.

Tako je ove godine u planu obilazak zgrade Veleprometa, dijela Borovog Naselja, Aljmaša i još nekih okolnih lokacija koje nisu bile obuhvaćene na prijašnja dva 2018. i 2019., tijekom kojih se više od 50 građana svih dobi prvi puta direktno susrelo sa strahotama koje su se na tim lokacijama proživljavale ranih 90-ih.

Kao i svaki puta, i ovaj će obilazak biti programski razrađen, iz razloga da bi njegovi sudionici imali prigodu na kvalitetan način 'upiti' stvarna događanja koja će im, kao i do sad, prenositi njihovi akteri, odnosno branitelji Tovarnika, Aljmaša, Vukovara, neki od njih i zatočenici srpskih koncentracijskih logora.

Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja, značajnu pomoć u provedbi ovog projekta pružit će i Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”, s kojim je također dogovoren nastavak suradnje. Nadalje, odobreno je i sufinanciranje memorijala sjećanja na poginule hrvatske branitelje Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju, čime se također doprinosi zajedničkom promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Na oba projekta ivanečkim dragovoljcima i veteranima veliku pomoć i potporu pružaju i kolege iz HVIDR-e Ivanec.

Istaknimo kako je do sad u 2020. godini UDVDR Ogranku Ivanec odobreno sufinanciranje 8 projekata, od čega tri Grad Ivanec, dva Ministarstvo hrvatskih branitelja, te po jednog Varaždinska županija, Grad Lepoglava i Općina Klenovnik, a neki su još, temeljem raspisanih natječaja, u procesu razmatranja i čekaju se odgovori.

Što se tiče ostalih aktivnosti, s kolegama iz Udruge veterana 7. GBR Puma dogovorena je suradnja na najmanje dva projekta u narednom razdoblju. Na jednom, u kojem se pomaže hrvatskim braniteljima slabijeg socijalnog statusa, nositelj je Udruga veterana Puma, a drugi je pokrenut zajedničkim snagama na izgradnji spomen obilježja umrlom kolegi i tako će se i nadalje raditi na njemu, uz suradnju s još nekim udrugama i institucijama.

Nadalje, na poziv vodstva Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995, mahom sastavljenog od pripadnika 104. Brigade HV, ali i drugih postrojbi, izaslanstvo predsjedništva nazočilo je obilježavanju 3. obljetnice postojanja Kluba. Uz zajednički svečani dio, u neformalnim je razgovorima dogovorena suradnju na nekim projektima od zajedničkog interesa.

Također, na športskim susretima dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Maruševcu sudjelovalo je 20-ak članova, te su osvojena dva druga i jedno treće mjesto i družilo s više od 120 hrvatskih branitelja s područja Varaždinske županije.

U suradnji sa Ženskim odbojkaškim klubom proveden je memorijalni turnir sjećanja na poginule hrvatske branitelje iz Ivanca, Romana Ribića i Željka Putara Grdaka na kojem je sudjelovalo preko 50 mladih sportaša.

Veliki odaziv građanki i građana, njih preko 200, na obilježavanje 25. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Oluja, koje je realizirano s Pčelarskom udrugom Čmalico Bednja, HVIDR-om Ivanec, župom Ivanec, uz pomoć Poslovne zone Ivanec i IVKOMa Ivanec, također je veliki razlog za zadovoljstvo i još jedna u nizu pohvala šire društvene zajednice za aktivnosti koje se u kontinuitetu provode.

Jednako tako, primaju se i pohvale s više instanci za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja u Klenovniku, u suradnji s Općinom Klenovnik, DVD Klenovnik i tamošnjim članovima udruge.

A za dobar rad i suradnju s ostalim udrugama, proteklih su tjedana stigle još dvije Zahvalnice, koje su UDVDR Ogranku Ivanec dodijelili HVIDR-a Ivanec i Planinarski klub Ivanec, s kojima se kvalitetno surađuje već godinama, stoga se njihove pohvale iznimno cijene.

Uz provedbu svih navedenih, te aktivnosti u nadolazećem razdoblju, posebice onih u kolovozu, radi se i na montaži Dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost", čija će promocija, zbog aktualne epidemiološke situacija koja je usporila provedbu završnih aktivnosti, biti krajem tekuće godine.

Osim planiranih aktivnosti, koje su mahom iskomunicirane s javnošću, u UDVDR Ogranak Ivanec pripremaju i dva velika programa-projekta iznenađenja, a o čemu se točno radi, obznanit će uskoro.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci