Mentori i suci obnavljaju znanje za natjecanje mladeži Crvenog križa Foto: GDCK Ivanec

Mentori i suci obnavljaju znanje za natjecanje mladeži Crvenog križa

I.D./Varaždinske vijesti | 24.2.2017. u 19:20h | Objavljeno u Društvo

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Ivanec 21. veljače održan je zajednički sastanak mentora ekipa prve pomoći koje će se ove godine natjecati na 15. Gradskom natjecanju ekipa prve pomoći mladeži Hrvatskog crvenog križa.

Sastanak, na kojem su prisustvovali i suci (liječnici, medicinsko osoblje, nastavnici i volonteri koji će na natjecanju ocjenjivati rad ekipa), održan je s ciljem obnove znanja mentora i sudaca, ali i zajedničkog dogovora i usuglašavanja oko ocjenjivanja ekipa prve pomoći.

Ekipe prve pomoći u školama se pripremaju za natjecanje kroz izvannastavnu aktivnost prve pomoći, a sukladno Repetitoriju prve pomoći Hrvatskog Crvenog križa, članovi ekipa uče i obrađuju teme kao što su gubitak svijesti, krvarenja, rane, opekline, ozljede, prijelomi, uganuća i iščašenja, kako postupati u slučaju panične reakcije i u brojnim drugim situacijama koje se mogu dogoditi kako u školi, tako i u vlastitom domu, na javnim mjestima i sl.

- S obzirom da prvu pomoć pruža osoba koja se zatekne na mjestu nesreće te o njezinom poznavanju prve pomoći ovisi daljnji tijek spašavanja, osiguravanje brze intervencije hitnih službi i u konačnici uspješnost spašavanja, usvajanje znanja i vještina iz pružanja prve pomoći za svakog od nas od iznimne je važnosti - ističu iz ivanečkog Crvenog križa.

Na natjecanju će ove godine sudjelovati ekipe prve pomoći iz OŠ Ivanec, PŠ Salinovec, OŠ Bednja, OŠ Maruševec, OŠ Lepoglava, OŠ Donja Voća, OŠ Klenovnik te ekipe SŠ Maruševec. Svi će oni pokazati svoja znanja i vještine pružanja prve pomoći, ali i naučeno o povijesti i ideji Crvenog križa. Natjecanje će se održati u OŠ Klenovnik 11. ožujka.