Međimurskim vinarima osam srebra i deset bronci

VV | 19.7.2021. u 11:08h | Objavljeno u Društvo

Među čak 18.094 vina iz 45 zemlje, koje je na Decantru 2021. ocjenjivalo 170 vinskih znalaca, koji su dodijelili 50 priznanja Best in Show, zatim 179 platinastih, 635 zlatnih, 5.607 srebrnih i 8.332 brončane medalje, našla su se i ove godine vina iz Međimurja. Međimurski vinari osvojili su 18 medalja, od čega osam srebrnih i deset brončanih.

- Rastemo iz godine u godinu. Na svakih 33 hektara međimurske vinske ceste sada dolazi jedan Decanter, čime smo popravili prošlogodišnji prosjek. To je važno za naše vinare, ali je i potvrda za našu vinsku cestu jer da bi mogli razvijati vinski turizam, uz prekrasan međimurski krajolik, kušaonice, podrume i potrebnu infrastrukturu, moramo imati i vrhunska vina, ukazao je u novootvorenom Domu kulture Štrigova Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, naglašavajući da je Međimurje s pravom turistički brand Hrvatske.

David Štampar, predsjednik Udruge vinara i vinograda Hortus Croatie, napomenuo je da je ovo treća godina za redom kako međimurski vinari sudjeluju na Decanteru te je postignut velik iskorak.

- Dobivamo zaista mnogo nagrada i to svim kategorijama, od klasičnih, svježih, pjenušavih, predikatnih, mladih i slatkih vina, tako da je stepenica kvalitete vina visoko podignuta. Ovo je za naše Međimurje zaista veliki uspjeh, a nama vinarima je ogromno priznanje za naš trud. Naša vina pozicionira su i prepoznata u Hrvatskoj te smo ostvarili cilj koji smo željeli, a to je da se naša vina nude u najboljim restoranima koja nose Michelin zvjezdicu, ukazao je Štampar.

Štoviše, kako je dodala Tea Dvanajščak iz Vinske kuće Dvanajščak Kozol, međimurska vina, zahvaljujući ovim priznanjima, ulaze na svjetsku vinsku kartu.

- Naš Classic Pušipel 2019, koji je nagrađen srebrnom medaljom, osvojio je 93 boda i ove je godine najbolje ocijenjeno vino sjeverozapadne Hrvatske, a dolazi iz našeg najstarijeg vinograda, starog 49 godina, ukazao je Branimir Jakopić.

Robert Horvat iz Vinarije Horvat ponosan je što su osvojili dva srebra, kojima su potvrdili kvalitetu i kontinuitet.

- Novi Podrum Štrigova po prvi je puta nastupio na ovom ‘svjetskom prvenstvu’ i odmah smo osvojili odličja. Jako smo sretni i ponosni jer potrošači sada i na ovaj način znaju da piju “svjetska vina”, a mi tehnolozi i enolozi pak znamo da se ogroman trud na kraju isplati, rekao je Nikola Vrbanić.

Vinari imaju veliku podršku Općine Štrigova, čiji je načelnik Stanislav Rebernik rekao da se vinska priča u Štrigovi nastavlja razvijati kroz Dom kulture Štrigova, koji će jednog dana biti pravi dom vinara i vinogradara kao Svjetski centar Pušipela, kao i gradnjom vidikovca na Mađerkinom bregu, kojim će se obogatiti turistička ponuda.

- Da je riječ o nogometu i da se naši vinari okupe u jedan tim, siguran sam da bi igrali Ligu prvaka jer ovim prestižnim priznanjima njihova vina u samom su svjetskom vrhu, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je pohvalio nova ulaganja u Podrum Štrigova, Cmrečnjakovu novu kušaonicu, Kocijanovu vinariju i podrum, Jakopićevo povezivanje vina i hrane, ukazujući na predstojeće ulaganja u smještajne kapacitete te marketinško povezivanje i osnaživanje branda Međimurska vinska cesta.

Nagrađena vina

Srebrnu medalju na Decanteru 2021. dobio je Podrum Štrigova za svoj Muškat žuti, Jakopić za Classic Pušipel, a Dvanajščak Kozol za Classic Pušišel Late Harvest. I Vina Horvat dobila su srebro za svoj Pušipel, ali i za Barrique 279 Graševina, dok je Štampar dobio srebra čak tri svoja vina: Muškat žuti, Sauvignon i Sivi Pinot. I brončanih je medalja isto toliko osvojio Štampar, i to za vina Pro et Contra Chardonnay, Urban White Extra Brut i Barrel X Sauvignon Blanc. Preiner je broncu dobio za Pušipel i Sauvignon, a Podrum Štrigova za svoj Chardonnay. Brončanu medalju osvojio je i Dvanajščak Kozol s vinom Pinot Bijeli, Lovrec Pint Grisom, a Jakopić i Cmrečnjak sa svojim Rajnskim Rizlingom.

strigova_2_decanter.jpg