MEĐIMURJE Ispred Mauzoleja Zrinskih u Šenkovcu obilježena 454. obljetnica Sigetske bitke Foto: Međimurska županija

MEĐIMURJE Ispred Mauzoleja Zrinskih u Šenkovcu obilježena 454. obljetnica Sigetske bitke

| 6.9.2020. u 20:44h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec i Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Čakovcu i ispred Mauzoleja Zrinskih u Šenkovcu obilježena je 454. obljetnice Sigetske bitke.

Nikola IV. Zrinski, poznat kao Nikola Zrinski Sigetski poginuo je 7. rujna 1655. godine u bitci kod Sigeta koja je jedan od najpoznatijih i najhrabrijih događaja hrvatske povijesti, a upravo je junačka pogibija Nikole Zrinskog Sigetskog čin koji je ostavio duboke tragove u europskoj povijesti.

Poseban spomen na svoje junake

Povodom toga, svečanom obilježavanju pridružili su se izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića brigadir Elvis Burčul, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, župan Međimurske županije Matija Posavec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Franjo Makovec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, izaslanstvo Zrinske garde Čakovec predvođeno predsjednikom Đurom Belom, članovi Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec s pročelnikom Ivicom Zanjkom, članovi Matice hrvatske Ogranak Čakovec s predsjednikom Ivanom Pranjićem te župnik župe svete Jelene Križarice Šenkovec ujedno i dekan Čakovečkog dekanata prečasni Vladimir Kolarić.

Obilježavanje_454.jpg

Da Međimurje na poseban način njeguje spomen na svoje junake i svoje velike ljude istaknuo je predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec Ivan Pranjić, koji se obratio u ime udruga organizatora te je kazao kako je siguran da će se tradicija obilježavanja obljetnice Sigetske bitke nastaviti "dok je svijeta".

- Danas se sjećamo junaka naše povijesti, ljudi koji su ostavili razlike po strani, kako bi živjeli i umrli zajedno, da drugi mogu živjeti. Ne za sebe, već za druge. Po cijenu vlastita života ostali su vjerni svome narodu i prisezi koju su mu dali "Branit ćemo Siget svojom krvlju!”. Stoga je naša dužnost da ih držimo u sjećanju dok smo živi, za sve one koji dolaze poslije nas, dokle god Hrvatska diše. - poručio je brigadir Elvis Burčul.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uz Mauzolej obitelji Zrinski kod kapele koja svjedoči o postojanju nekadašnjeg pavlinskog samostana Svete Jelene, odana je počast i Nikoli Šubiću Zrinskom kod spomenika koji je postavljen u Šenkovcu u prigodi 450. obljetnice Sigetske bitke. Gvardijan Župe sv. Nikole biskupa Čakovec Josip Župan u koncelebraciji svećenika održao je sveto misno slavlje u župnoj crkvi svete Jelene Križarice.

Čuvanje povijesti određuje identitet

- Važno je čuvanje naše povijesti jer naša povijest određuje naš identitet. Prije četiri godine jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora 2016. godina proglašena je godinom Nikole Šubića Zrinskog. Bila je to prilika da i s našim prijateljima u Mađarskoj, nizom manifestacija populariziramo lik, djelo i ostavštinu Nikole Šubića Zrinskog i obitelji Zrinskih. Teška i izazovna vremena te borba za pravdu koju su pokazali Zrinski poveznica su s Domovinskim ratom i žrtvom koju su dali naši branitelji. Mnogi su dali doprinos izgradnji hrvatske države, mnogi pojedinci, znanstvenici, umjetnici, književnici. I prije 454 godine, ali i prije 25 godina u oslobađanju Hrvatske, mnogi su dali svoje živote i stoga je važno njegovati spomen i sjećanje na požrtvovnost te hrabrost onih koji su nam omogućili našu sadašnjost - zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio da uz 454. obljetnicu Sigetske bitke, ove godine obilježavamo 400. obljetnicu rođenja Nikole Zrinskog Čakovečkog. 1600. obljetnicu smrti svetog Jeronima koji je rođen u Štrigovi, dok je iduća godina 350. obljetnica odlaska u Bečko Novo Mjesto Zrinskog i Frankopana 1671. godine.