Matildi Mance priznanje za haiku pjesmu u Japanu

Varaždinske vijesti | 30.10.2016. u 13:37h | Objavljeno u Društvo

Vjerojatno mnogi Varaždinci koji je poznaju i čitaju, ne znaju da Matilda Mance, varaždinska književnica koja je do sada izdala četiri romana kriminalističkog žanra, piše i kratke priče i haiku poeziju. I dok njezine knjige krase police svih hrvatskih knjižnica, svojom književnom djelatnošću na području priča i haiku poezije gospođa Mance prisutna je i vrlo aktivna na Facebooku.

Ovih dana na 70. po redu međunarodnom natječaju haiku poezije u organizaciji Basho Memorial Museum iz Japana, najstarijeg takvog natječaja u Japanu, u čast osnivača i začetnika haiku poezije Matsuo Basha (1644-1694), 12. listopada 2016. u japanskom gradu Igo, podijeljene su dvije prve nagrade, koje su osvojile pjesnikinje iz Australije, te 20 pohvala piscima iz cijeloga svijeta. Među njima pohvalu za haiku pjesmu dobila je i Matilda Mance. Svake godine na ovom natječaju sudjeluje oko 400 stranih pisaca.

Prošle godine Fb grupe Pisci i Književnost i Književni klub, organizirali su projekt Top ljestvica najbolje domaće knjige u 2015. godini. U glasovanju je sudjelovalo 448 člana obje grupe (čitatelji i pisci), a nominirali su po vlastitom izboru knjigu godine. Od predloženih 81 naslova za knjigu godine na kraju je glasovanjem izabran roman "Ubojstvo na Sjajnom balu" varaždinske književnice.

Na natječaju za najbolju kratku priču Fb grupe Pisci i Književnost, u travnju 2015.godine, priča – humoreska Matilde Mance "Novi automobil" dijelila je prvo mjesto s još dvoje spisatelja, a na natječaju istih Fb grupa u travnju 2016., priča "Izlet" osvojila je drugo mjesto. Na natječaj za kratku priču do 500 znakova Facebook stranice i online Časopisa Kvaka, u mjesecu ožujku 2016., priča pod naslovom „Mirisi“ osvojila je drugo mjesto.

Uskoro će biti spreman za tiskanje i peti kriminalistički roman ove vrijedne varaždinske književnice, članice Društva književnika Hrvatske, ovoga puta vrlo zanimljivog obrata i glavnog lika – umirovljenog policijskog psa Zeusa u jednoj varaždinskoj obitelji.