Marofske učenice i učiteljice u Finskoj razbijale stereotipe Foto: OŠ Novi Marof

Marofske učenice i učiteljice u Finskoj razbijale stereotipe

Varaždinske vijesti | 10.2.2018. u 12:22h | Objavljeno u Društvo

Učenice OŠ Novi Marof Leda Košćak, Laura Lacković, Iva Smoljanec, Nika Vragović, Majda Vukalović i Leonarda Novoselec te učiteljice Katarina Marenčić i Ivana Gabričević vratile su se s uzbudljivog putovanja iz finskog Riihimӓkija, na koje su išle u sklopu Erasmus+ projekta Stars od 28. siječnja do 3. veljače.

Tema projekta su stereotipi, a u "Zemlji tisuću jezera", u školi Harjunrinteen koulu, učenice su sa svojim vršnjacima sudjelovale u raznim aktivnostima u kojima su proučavali različite materijale o LGBT skupinama, suzbijajući na taj način stereotipe o njima. Radeći s partnerima iz Malte, Portugala, Ujedinjenog Kraljevstva i Finske, učenici su napravili kratke filmove koji prikazuju pozitivne LGBT teme, a imali su priliku i slušati zamjenika finske Socijaldemokratske stranke u finskom parlamentu, koji je govorio o istospolnim brakovima u Finskoj.

Svoje putovanje upotpunili su i razgledavanjem znamenitosti finskoga glavnog grada Helsinkija, u gradu Tampere posjetili su "The world's only Moomin Museum" i na kraju uspjeli doživjeti čari finske saune i kupanja u zaleđenom jezeru. Osim velikog iskustva koje su stekle u Finskoj, učenice OŠ Novi Marof sklopile su prijateljstva s učenicima iz drugih zemalja koja će pamtiti cijeli život.