Marin Pozder i Karlo Štorga najbolji na „Zlatnoj jabuci“, treći Ivan Tomas i Dinko Tomašić

vv / glas slavonije | 22.4.2018. u 09:01h | Objavljeno u Društvo

Marin Pozder i njegov pomoćnik Karlo Štorga iz varaždinskog restorana Bedem odličnom pripremom jela osvojili su ukupno prvo mjesto na 14. Zlatnoj jabuci u Vinkovcima, koja je održana u okviru Hrvatskog kuharskog kupa. Drugo mjesto osvojili su Dario Špehar i Igor Jularić iz Hotela Plitvice, Lička kuća - Plitvička jezera, a treće mjesto Ivan Tomas i Dinko Tomašić iz restorana Fontana Crnković, doznaje Glas Slavonije

Nakon što su tri kola Hrvatskog kuharskog saveza održana u Slavonskom Brodu, Solinu i Bjelovaru, četvrto kolo održano je u Vinkovcima u organizaciji Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije u restoranu "Barun Trenk" pod nazivom 14. "Zlatna jabuka", a u nazočnosti dopredsjednika Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i kulinarskog promotora Podravke Dražena Đuriševića te predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog.

Prosudbeno povjerenstvo činili su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog kupa: Dragica Lukin,  Zlatko Sedlanić i Ivica Ljubek dok smo i ove godine imali majstore artistike voća i povrća Ivana Đukića iz Osijeka, Dražena Šafera iz Orahovice, Marijana Bošnjaka iz Popovače i Stjepana Franjića iz Bošnjaka.

Natjecatelji su pokazali stručno znanje u pripremi svečane hladne plate  od divljači (jelen ili srna), šljiva, brusnica, povrtna garnitura, toplo glavno jelo s prilogom od svinjskog buta, svježeg sira i šljivovice sa prilogom od šparoga, slanine od crne svinje i gomoljastog povrća, te desert od jabuke, maka, grožđica, te biskvita ili prhkog tijesta.

-U pripremi hladne plate radio sam jelen file u ugljenu od borovih iglica sa farsom od kunića i opnom od mrkve. Terina je bila napravljena od jelen karea sa pinjolima, koštice od buče,  začinskim biljem, žele od brusnice, daikon kocka i povrtna garnitura. Kad govorimo o glavnom jelu koristio sam svinjski but sa svježim sirom, prahom od bućinih koštica, pire od buče s povrtnom garniturom, umak je bio demi glace i koristio sam  prah od cikle. Na kraju radio desert, parfe od jabuke sa želeom od maka, crnim biskvitom u kojeg sam stavio kakao i grožđice, košarica od prhkog tijesta sa slastičarskom kremom, rekao je Marin Pozder, ukupni pobjednik 14.''Zlatne jabuke'' u Vinkovcima.

Hrvatski kuharski kup povezuje u cjelinu  pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske, a ovo je ujedno bilo pretposljednje natjecanje ovog ciklusa te nas nakon Vinkovaca očekuje veliko finale u Zagrebu gdje će se natjecatelji boriti za veliku Kristalnu kuhaču.