Marijan Škvarić ponovo izabran za predsjednika LAG-a Sjeverozapad

Varaždinske vijesti | 21.9.2023. u 13:13h | Objavljeno u Društvo

U Domu kulture u Lepoglavi u srijedu, 20. rujna, održana je izborna sjednica Skupštine Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad. Na sjednici je za predsjednika LAG-a ponovo izabran Marijan Škvarić, u sastav LAG-a Sjeverozapad učlanjena je Općina Gornji Kneginec, a članovi Skupštine usvojili su i Lokalnu razvojnu strategiju za novo programsko razdoblje do 2027. godine.

Članovi Skupštine, predstavnici civilnog, javnog i gospodarskog sektora, jednoglasno su usvojili odluku o učlanjenju Općine Gornji Kneginec u sastav Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, pa će ova lokalna akcijska grupa u novom programskom razdoblju obuhvaćati 15 jedinica lokalne samouprave na području Varaždinske županije.

Članovi Skupštine jednoglasno su za predsjednika LAG-a Sjeverozapad, na novi mandat od četiri godine, izabrali Marijana Škvarića, gradonačelnika Lepoglave.

Na sjednici su za dopredsjednike ove lokalne akcijske grupe izabrani - Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec, i Marin Bosilj, načelnik Općine Sveti Ilija, a izabrani su i novi članovi Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.

Usvojena nova Lokalna razvojna strategija

Na sjednici je usvojen i novi Statut LAG-a Sjeverozapad, koji je usklađen s direktivama Europske unije, koje zahtijeva nova financijska perspektiva, a donijeta je i odluka o utvrđivanju LAG obuhvata, kojom obuhvat ove lokalne akcijske grupe čine gradovi - Ivanec, Lepoglava i Varaždin te općine - Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Gornji Kneginec, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Vidovec i Vinica.

Članovi Skupštine usvojili su i novu Lokalnu razvojnu strategiju za programsko razdoblje od 2023. do 2027. godine, strateški razvojni dokument kojim su definirani ciljevi i smjer u kojem će se LAG razvijati u narednom razdoblju.

U novom programskom razdoblju LAG Sjeverozapad će provoditi tri intervencije, za modernizaciju i razvoj poljoprivredne proizvodnje, za pokretanje i modernizaciju turističkih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima te za izgradnju i rekonstrukciju javne infrastrukture LAG područja.

Dodijeljeno čak 16,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava

-Od osnivanja naše lokalne akcijske grupe prošlo je već 12 godina, a u tom smo razdoblju uspjeli objediniti potrebe svih dionika ruralnog razvoja na našem području, malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ali i velikih poljoprivrednih proizvođača, civilnog i javnog sektora, gospodarstva i udruga civilnog društva te jedinica lokalne samouprave na području LAG-a. Prema LEADER pristupu definirali smo njihove potrebe temeljem kojih smo definirali razvojne ciljeve u Lokalnoj razvojnoj strategiji, a koje smo u cijelosti ostvarili u proteklom programskom razdoblju. O tome najbolje svjedoči činjenica da smo u minulom programskom razdoblju, od 2014. do 2022. godine, kroz tri tipa operacije - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, dodijelili čak 16,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, po čemu je naša lokalna akcijska grupa jedna od najuspješnijih u Republici Hrvatskoj. Ta iskustva koja smo stekli u proteklom programskom razdoblju ugradili smo u razvojne ciljeve za novo razdoblje, do 2027. godine. U novoj Lokalnoj razvojnoj strategiji definirali smo potrebe i razvojne ciljeve, temeljem koje ćemo dobiti sredstva za potpore kojima ćemo sufinancirati razvoj i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava na našem području, ali i poticati razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, prije svega turističke ponude, te ravnomjerni razvoj takozvane male javne infrastrukture na cijelom području LAG-a Sjeverozapad. Vjerujem da ćemo i u novom programskom razdoblju ponovo biti uspješni i da ćemo ponovo ostvariti ciljeve koje smo definirali u novoj Lokalnoj razvojnoj strategiji. U novom programskom razdoblju u našem članstvu imamo još jednu jedinicu lokalne samouprave, Općinu Gornji Kneginec, pa koristim prigodu da izrazim zadovoljstvo što se je i ova općina pridružila našem LAG-u - istaknuo je na sjednici Skupštine Marijan Škvarić, predsjednik ove lokalne akcijske grupe, koji je tom prigodom zahvalio svim dionicima ruralnog razvoja koji su u proteklom razdoblju sudjelovali u aktivnostima LAG-a Sjeverozapad.

Na sjednici Skupštine na prijemu Općine Gornji Kneginec u ovu uspješnu lokalnu akcijsku grupu zahvalio je Goran Kaniški, načelnik Općine Gornji Kneginec.

-Zahvalni smo što smo primljeni u članstvo LAG-a Sjeverozapad, jednog od najboljih u Republici Hrvatskoj. Nadamo se da ćemo donijeti neke nove i svježe ideje, ali i da ćemo puno naučiti od LAG-a Sjeverozapad i da ćemo zajedno u novom programskom razdoblju ostvariti brojne projekte na korist našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i jedinica lokalne samouprave - poručio je Goran Kaniški, načelnik Općine Gornji Kneginec.