Promocija knjige "Madona na prozoru" u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić

„Madona“ Tomislava Ribića ukazala se nakon 11 godina

| 19.11.2016. u 08:03h | Objavljeno u Društvo

- Nakon priprema koje su trajale jedanaest godina, Madona se konačno pojavila na prozoru - kratko je nakon što je izašla knjiga zaključio Tomislav Ribić, varaždinski prozaik i pjesnik, čiju je zbirku priča „Madona na prozoru“ u četvrtak u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović predstavio nakladnik Robertino Bartolec (Modernist), a Ivanka Kunić, književnica, pročitala je dvije priče.

Komentar svakodnevice

Ribićeva proza puna je kontrasta i neočekivanih situacija, navodi Robertino Bartolec, i komentar je hrvatske i varaždinske svakodnevnice. Okosnicu knjige čine tri priče: „Šesti prst“, „Sauna“ i „Madona na prozoru“. Najduže se Robertino Bartolec zadržao na Madoni na prozoru, kao reprezentativnoj priči zbirke, u kojoj kontrapunktirajući elementi najbolje dolaze do izražaja.

Prema tome, Madona na prozoru s jedne strane govori o bankarskoj službenici Sonji P. koja je pala s prozora, a s druge o čestim ukazanjima Madone, Majke Božje, na prozorskim staklima kuća Hrvatskog zagorja.

Poznatiji kao pjesnik

U svojem eklektičnom izlaganju Robertino Bartolec nije propustio upisati i neka vlastita značenja u Ribićevu prozu, pa je govoreći o priči Treći prst, kritizirao Dane performansa koji se održavaju u varaždinskoj sinagogi, a smijeh u knjižnici izazvao je opis priče „Sauna“, u kojoj se pojavljuje mrlja koja guta „elitu“ jednoga grada i pretvara ju u ono što jest – smeće – odnosno u bale.

„Sauna“ je umnožak sukoba psihologije zagorskog sela i „the importance of being idle“ devijacije urbane sredine – napisao je Bartolec.

Sam autor,Tomislav Ribić, nije puno govorio, skromno je zahvalio svima koji su mu pomogli, osobito Modernist nakladništvu i Robertinu Bartolcu, za kojeg je rekao da je iznimno profesionalno pristupio poslu.

Inače, Tomisav Ribić je možda poznatiji kao pjesnik, na ovogodišnjem 5. recitalu suvremenoga kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” osvojio je prvu nagradu, a tada je u Varaždinskim vijestima bio objavljen i intervju s njim, u kojem je najavio da se s Modernistom sprema u novu avanturu, zbirku kajkavske poezije, u kojoj bi se našlo sedamdesetak pjesama.

U pauzama između čitanja glazbenici Daša Suhić i Vinko Puclin izveli su dvije pjesme iz vremena britpopa.