Batinić potpisao Habijanovu inicijativu o proglašenju Parka prirode Ivančica Foto: Grad Ivanec

Batinić potpisao Habijanovu inicijativu o proglašenju Parka prirode Ivančica

Varaždinske vijesti | 24.2.2021. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u utorak je potpisao inicijativu saborskog zastupnika Damira Habijana o proglašenju Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.

Time se pridružio listi saborskih zastupnika, župana i pojedinih gradonačelnika koji su dosad svojim potpisima podržali ovu inicijativu usmjerenu zaštiti i očuvanju bioraznolikosti navedenih područja te njihovu održivom razvoju.

Na sastanku su se oba dužnosnika fokusirala na razgovor o Ivančici, a prvenstveno na potrebu njene zaštite. I sam Habijan, koji slobodno vrijeme često provodi na Ivančici, naglasio je potrebu zaštite planine od onečišćivanja i posebno, od nekontroliranog prometa terenskim vozilima, motociklima i quadovima.

batinic_habijan_ivanscica_2.jpg

Batinić je Habijana upoznao s dosadašnjim nastojanjima Grada Ivanca da otkupi vojni objekt na Ivančici, da ga uredi za potrebe učeničkog kampusa te da u suradnji sa susjednim županijama i gradovima krene u zajednički projekt razvitka planinskog turizma na Ivančici.

- Nažalost, sve te dobre inicijative Grada Ivanca završile su na način da ih je druga strana, nakon početnih sastanaka, naprosto ignorirala - ističu iz Grada Ivanca.

Upoznao ga je i s projektom Idejnog uređenja vršnog područja Ivančice u koji je Grad Ivanec voljan krenuti, a kojim bi se vrh zaštitio od devastacije te njegov razvoj kontrolirano usmjeravao.

batinic_habijan_ivanscica_3.jpg

U tom kontekstu oba su se dužnosnika usuglasila da Ivančica ima iznimni gospodarski potencijal koji se može aktivirati pružanjem usluga u turizmu, brendiranjem lokalnih proizvoda i razvitkom ekološke poljoprivrede, a upravo za to postoje velike mogućnosti apsorpcije sredstava iz EU fondova.

Iako na inicijativi oko proglašenja parka prirode Ivančica predstoji višegodišnji posao, dogovoreno je da će se u predstojećem razdoblju nastojati što je moguće više upoznati lokalno stanovništvo s benefitima proglašenja zaštićenim područjem.

batinic_habijan_ivanscica_4.jpg

batinic_habijan_ivanscica_5.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci