FOTO Veselo i kreativno u vrtiću u Dravskoj uz lutkaricu Hanu Kunić uz Svjetski dan lutkarstva Foto: Facebook Hrvatski centar Unima

FOTO Veselo i kreativno u vrtiću u Dravskoj uz lutkaricu Hanu Kunić uz Svjetski dan lutkarstva

VV | 28.3.2024. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

U cijelom svijetu 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva.

- Kroz lutkarstvo djeca svakodnevno potiču maštu i govor, uče se moralu, kao i pojedinačnom i zajedničkom stvaralaštvu. U igri s lutkom dijete spaja dva svijeta: imaginacijski i postojeći. Povučenija djeca često se na ovaj način lakše izražavaju jer je pažnja gledaoca usmjerena na rekvizit, a ne na njih. Djeca predškolske dobi vole glumu i ona je njihova svakodnevna igra te je vrlo važna za njihov razvoj - ističu u Dječjem vrtiću Varaždin.

Obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva u Dječjem vrtiću Varaždin – objekt Dravska uveličalo je gostovanje glumice i lutkarice Hane Kunić, u organizaciji odgojiteljica Renate Popović, Anje Levak i Tanje Habek. Kunić je magistrirala glumu i lutkarstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku 2017. godine. Kao Erasmus+ studentica studirala je glumu i na "Faculty of Theatre and Television u Cluj-Napoci" u Rumunjskoj, a 2022. godine upisala je diplomski studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao glumica i lutkarica surađivala je i surađuje s raznim hrvatskim kazalištima i umjetničkim organizacijama, a odnedavno u suradnje ulazi i u ulozi dramaturginje. Suosnivačica je Umjetničke organizacije Favela. Voditeljica je studentske dramske grupe Kazališnog studija mladih varaždinskog HNK, a kao dramska pedagoginja djeluje i u romskom naselju Kuršanec. Godine 2018. izdala je zbirku pjesama "Rika".

Djeca su, zajedno s odgojiteljicama i glumicom Kunić izrađivala scenske lutke na temu klime i godišnjih doba.

- Djeca su na ovaj način, u ugodnoj i toploj atmosferi, razvijala svoju maštu, usvajala nova znanja o kazalištu i lutkarstvu, ali i razvijala finu motoriku, vještine komunikacije te međusobnu suradnju - ističu u Dječjem vrtiću Varaždin.

Galerija slika