LUPINIZAM Novi radovi Stephana Lupina ponovo plijene pozornost likovne kritike

Igor Čolaković | 13.8.2020. u 08:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ciklus radova Stephana Lupina koji su inspirirani pandemijom koronavirusa i dalje plijene pozornost likovne kritike, pa se na najnovije Lupinove radove ponovno referirao i Andrew Hemingway, profesor likovne umjetnosti sa Sveučilišta u Oxfordu.

U recenziji novih Lupinovih radova ovaj povjesničar umjetnosti ističe kako su posljednji radovi Stephana Lupina, za razliku od prijašnjih iz ciklusa Planet Fire, autorove apokaliptične vizije modernog svijeta koja je bila nadahnuta i pandemijom koronavirusa, Lupinov osobni pogled na svijet današnjice. Novi Lupinovi radovi vjesnik su sumraka čovječanstva i simbol svršetka svijeta.

- Posljednji Lupinov rad dokaz je sposobnosti Stephana Lupina da uhvati fatalistički raspad svijeta u 21. stoljeću, kojem svjedoči vlastitim očima. Za razliku od skulpture "Majka hraniteljica", koja je nedavno izložena u njegovom Varaždinu, ovaj rad odabirom motiva i boja ponovo donosi tamnije raspoloženje, stoga je on vjesnik sumraka svijeta koji je suočen s pandemijom i drugim pošastima - naglasio je profesor Hemingway s oksfordskog sveučilišta.