Luka Vinter dobitnik natječaja "Mladi Krleža" za dramski rukopis "Dvije kćeri svojih roditelja"

vv | 23.5.2024. u 16:20h | Objavljeno u Društvo

Pobjednik ovogodišnjeg književnog natječaja "Mladi Krleža" (književnog natječaja za spisatelje do 35 godina s područja Varaždinske i Međimurske županije) je autor iz Sračinca: Luka Vinter (za dramski rukopis "Dvije kćeri svojih roditelja").

Prva nagrada za laureatski rukopis, već tradicionalno, jest tiskanje/publikacija pobjedničkog djela. Knjiga će se javno predstaviti 21. lipnja svečanom dodjelom (uskoro više o samoj manifestaciji dodjele nagrade).

Organizatori natječaja (prvog uopće, povijesno gledano, književnog natječaja koji suportira, potpomaže, razvija, afirmira spisateljstvo i kulturu čitanja u mladih sjeverozapada RH) Modernist nakladništvo i Književni Salon Korzo – izrazito su zadovoljni i sretni kako odazivom mladih pisaca, tako i rukopisom koji se ekstrahirao pobjedničkim. Između tridesetak radova, tekst Luke Vintera nadovezao se na tradiciju samog imena ovog književnog natječaja što je i temeljna bit da se na ovaj način mobilizira spisateljski i umjetnički talenti sjeverozapada RH: novim, mladim valom stvaralaca na suvremen, estetiziran ali i angažiran način progovoriti o svijetu i neposrednom životu (što nevjerojatno nedostaje "umjetničkoj sceni" sjeverozapada RH, ako ne i cjelokupnom nacionalnom kreativnom ešalonu). I to se vrsno poentira dramskim rukopisom "Dvije kćeri svojih roditelja".

Luka_Vinter_Naslovnica.jpg

- Budući je upravo ovih dana prošlogodišnja (2023.) pobjednička knjiga natječaja "Mladi Krleža" (zbirka "Zrenje" autora Ivana Gorana Žunara) od strane Društva hrvatskih književnika (tijekom travanjske manifestacije 'Dani hrvatske knjige') službeno proglašena jednom od najboljih objavljenih knjiga u RH unatrag godinu dana, ovaj natječaj je bez sumnje nešto najvrjednije što Hrvatska danas kulturno baštini - javljaju organizatori.

Dosadašnji laureati ovog natječaja "Mladi Krleža" bili su Kristina Slunjski sa zbirkom pjesama "Anatomija ljudskosti" (2021.), Filip Svetec  sa zbirkom kratkih priča "Putevima krijesnica" (2022.) te Ivan Goran Žunar sa zbirkom pjesama "Zrenje" (2023.).

Pozivaju i nadalje sve mlade autore participirati i konkurirati svojim djelima, jer ovo je jedini umjetnički natječaj sjeverozapada RH koji brine o kreativnoj i kulturnoj budućnosti! Novi ciklus natječaja otvara se dodjelom nagrade za tekuću godinu.