Ludbreg ove subote domaćin 24. Haiku-susreta

Varaždinske vijesti | 25.6.2021. u 15:21h | Objavljeno u Društvo

Ludbreški Centar za kulturu i informiranje "D. Novak", nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, ove će godine ponovno biti domaćin 24. Haiku-susreta.

Susreti haiku-pjesnika u Ludbregu postali su tradicija, a sam grad prepoznat je kao jedan od gradova-centara haiku poezije. Prvi ludbreški haiku susret održan je 1997. godine, a godinu kasnije započelo je i kontinuirano tiskanje zbornika radova, koji je s vremenom postao međunarodan jer se u njemu objavljuju i radovi pjesnika iz susjednih država.

Na ovogodišnji natječaj svoje haikue poslalo je 158 autora iz Hrvatske (95), Srbije (17), Slovenije (8), Bosne i Hercegovine (6), Sjedinjenih Američkih Država (5), Bugarske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije po 4, Mađarske (3), Grčke, Kanade, Poljske i Rumunjske po 2 te Bangladeša, Italije, Kine i Rusije po 1. Ukupno je, ne računajući haikue pristigle za natječaj “Afrodita”, stiglo 820 haikua od čega su u zbornik uvrštena 352 haikua. Po jedan objavljeni haiku ima pedeset dvoje (52) autora, po dva četrdeset devetero (49) autora, po tri dvadesetero (20) autora, po četiri četrnaestero (14) autora, po pet desetero (10) autora i po šest haikua šestero (6) autora. Haikui sedmero autora nisu zadovoljili kriterije za uvrštenje u zbornik.

U čast i sjećanje na utemeljitelja ludbreških Haiku-susreta Zdenka Oreča Gavrana (1930. – 2020.), ove je godine organiziran i natječaj za haiku na temu gavran.

Haikue je na natječaj poslalo 168 autora iz Hrvatske (70), Sjedinjenih Američkih Država (13), Indije (11), Poljske (8), Srbije i Slovenije (po 7), Bosne i Hercegovine (6), Rumunjske (5), Rusije i Velike Britanije (po 4), Crne Gore i Ukrajine (po 3), Australije, Belgije, Francuske, Indonezije, Kanade i Mađarske (po 2), te Alžira, Bjelorusije, Bugarske, Grčke, Irske, Japana, Južnoafričke Republike, Kenije, Malezije, Nigerije, Nizozemske, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Svete Lucije i Švicarske po 1.

Haikue su ocjenjivali istaknuti hrvatski pjesnici haikua Enes Kišević (Zagreb) i Dejan Pavlinović (Pula). Prva nagrada otišla je Simonu Hansonu u Australiju, druga Cezaru Florinu Ciobicău u Rumunjsku, a treća Michaelu Dudleyu u Kanadu.

Oba zbornika radova bit će predstavljena na 24. Haiku susretima koji će se održati ove subote, 26. lipnja, u dvorcu Batthyany s počekom u 12 sati.

Nakon programa u dvorcu sudionici će prošetati do Otoka mladosti gdje će se održati otvorenje japanskog vrta i otkrivanje spomen ploče Zdenku Oreču.