Lovačka udruga "Fazan" Varaždin: "Lovci nisu neprijatelji prirodi i životinjama!" Foto: Krešimir Đurić

Lovačka udruga "Fazan" Varaždin: "Lovci nisu neprijatelji prirodi i životinjama!"

| 27.6.2022. u 16:28h | Objavljeno u Društvo

Varaždin je kolijevka hrvatskog lovstva, što potvrđuju mnogi dokumenti i rezultati u posljednjih 150 godina, a važnu ulogu tu je odigrala lovačka udruga “Fazan”, jedna je od najstarijih udruga u RH, koja ove godine obilježava 100 godina postojanja.

Kroz to je vrijeme neprekinuto radila, ali je mijenjala ime. Naime, Lovačko društvo Varaždin osnovano je 1922. godine, a 1950. mijenja ime u Lovačko društvo “Fazan” Varaždin, dok od 1997. djeluje pod nazivom Lovačka udruga “Fazan” Varaždin. Branko Kostanjevec, predsjednik Lovačke udruge “Fazan” Varaždin, rekao nam je da udruga trenutno ima 86 članova.

- Svi smo zaljubljenici u prirodu i to nas najviše veže da budemo u lovačkom društvu. Pokrivamo se većinom članarinama, održavamo radne akcije... Lovišta imamo u zakupu, površine oko osam tisuća hektara, a lovne površine oko tri tisuće hektara. Imamo dovoljno divljači - od sitne imamo fazana, trčku, prepelicu i zečeve, a od krupne divljači imamo srneću divljač, divlje svinje i nešto jelena - nabraja nam Kostanjevec.

I na ovom području divljač radi štetu na poljoprivrednim usjevima, a predsjednik varaždinske lovačke udruge ističe da se trude pronaći rješenja kako bi pomogli poljoprivrednicima.

O "sudu zečje kneževine", dvogodišnjem stažiranju lovaca, što kaže zakon ako lovac ustrijeli psa i brojnim drugim temama čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti.