Ljubav prema prirodi u dječjem vrtiću "Zečić" razvijaju od malih nogu sadnjom bilja i uzgojem povrća Foto: Ilustracija/Dječji vrtić Zečić

Ljubav prema prirodi u dječjem vrtiću "Zečić" razvijaju od malih nogu sadnjom bilja i uzgojem povrća

MGA/VV | 21.5.2020. u 08:10h | Objavljeno u Društvo

Djeca starije vrtićke dobi „Bistrići“ i djeca predškolske dobi dječjeg vrtića „Zečić“ iz Varaždina svake godine tijekom proljeća uređuju i nadopunjuju svoj eko povrtnjak i cvjetnjak u dvorištu vrtića te na igralištu gdje imaju svoj mali vrt, voćnjak i cvjetnjak. Tako su djeca sa svojim odgojiteljicama posadila razne biljne vrste poput luka, špinata, salate, blitve i raznovrsno cvijeće. Uz suradnju Gradske Varaždinske tržnice i Grada Varaždina ovoga su proljeća povrtnjak nadopunili s rajčicom, paprikom, bundevama, salatom, zeljem, ciklom i raznobojnim cvijećem koje će vrtićko dvorište i igralište obojati u šarene boje.

- Aktivnostima sadnje biljaka nastojali smo kod djece razviti ljubav prema prirodi, ali i osjećaj odgovornosti i brige za biljke i cvijeće te očuvanje prirode. Također ove aktivnosti su nastavak našeg projekta „Eko povrtnjak“, a pritom smo slijedili ciljeve učenja kao što su razvijanje odgovornog odnosa prema okolini, educiranje djece o zdravom načinu života u zdravom okruženju, pokazivanje što biljka treba za rast i razvoj, suradnja s vršnjacima i odraslima, doživljaj radosti postizanjem rezultata, učvršćivanje razumijevanja i orijentacije u prostoru - napominju iz Dječjeg vrtića "Zečić".

- Provodimo mnogo vremena na otvorenom i od samog početka djeca su aktivno sudjelovala i stjecala iskustvo održivog razvoja kroz iskustvo učenja. Zajedno smo razgovarali i prikupljali informacije, pripremili plan sadnje i izbor povrća, izabrali alat koji nam je potreban, zalili vrt i izvukli korov. Razvili smo društvene odnose i poštovanje prema prirodi i okolišu. Iskustvo s vrtom pozitivno utječe na djecu i obogaćuje nas sve zajedno. Veselimo se upotrebi povrća i voća iz vlastitog uzgoja u našoj prehrani - poručuju iz Dječjeg vrtića "Zečić".