Ljetni praznici za mnoge studente radni: zašto više nisu popularni sezonski poslovi na moru? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ljetni praznici za mnoge studente radni: zašto više nisu popularni sezonski poslovi na moru?

IHR/Varaždinske vijesti | 31.7.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Rad preko Student servisa prakticiraju brojni studenti, ali u učenici završnih razreda srednjih škola, posebno tijekom ljetnih praznika. Vremena su teška, troškovi studentskog života i obrazovanja sve su veći, pa svaki euro dobro dođe. Jedan od načina kako zaraditi džeparac je rad preko Studentskog centra, preko kojeg trenutno u Varaždinu radi više od 3000 studenata i učenika završnih razreda srednjih škola.

- Interes studenata za rad preko SC-a Varaždin u ljetnom periodu je kao i svake godine iznimno velik, upravo zato što studenti imaju manje akademskih obveza u ovom periodu godine, a učenici završnih razreda srednjih škola, koji isto mogu raditi preko student servisa, imaju dugo ljeto prije početka akademskog dijela života. Svake godine bilježimo sve veći broj izdanih ugovora i objavljenih oglasa u odnosu na protekle godine te smo zadovoljni iako je ponuda poslova veća od potražnje - rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj SC-a Varaždin.

Trenutno je aktivno više od 50 oglasa za posao, a Milijaš kaže kako studenti i maturanti najčešće traže kratkoročne poslove, dok poslodavci, u pravilu, nude poslove na dulji vremenski period.

- Nude se različite vrste poslova, od rada u trgovini, proizvodnji, skladištu, ugostiteljstvu, do marketinških poslova, stručnih IT poslova i sezonskih poslova na moru, za koje je sve manji interes. Trenutno na sezonskim poslovima na moru preko SC Varaždin radi 200-tinjak studenata. Studenti u pravilu žele otići samo nekoliko tjedana na more, malo se zabaviti i pritom nešto zaraditi, a očekivanja poslodavaca su puno veća te traže radnike koji mogu započeti s radom već u svibnju ili lipnju te odraditi cijelu turističku sezonu - kaže Milijaš...

Što sve rade studenti i maturanti i koji su najbolje plaćeni poslovi, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...