Liječnici iz Osijeka tvrde da je dijabetes izlječiv: tajna je u prehrani Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Liječnici iz Osijeka tvrde da je dijabetes izlječiv: tajna je u prehrani

VV | 27.11.2022. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Dijabetes se smatra kroničnom neizlječivom bolešću koju je potrebno što dulje držati pod kontrolom. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, enormnih 19,8 posto ukupnog zdravstvenog proračuna u Hrvatskoj troši se na liječenje dijabetesa i bolesti uzrokovanih dijabetesom.

Iako se danas dijabetes drži pod kontrolom lijekovima, nedavna saznanja hrvatskih liječnika ukazuju na mogućnosti novih načina liječenja dijabetesa tipa 2 bez lijekova, objavio je portal Panorama-DW koji je objavio razgovor s Draženom Gorjanskim, dr. med. iz Osijeka koji vodi POST program mršavljenja (Program osječkog smanjivanja težine).

Sve je počelo, kako se navodi, tijekom 2019. godine kada su Mario Ćurković i Dražen Gorjanski kreirali program i u siječnju 2020. počeli rad s prvom skupinom s ciljem da pomognu ljudima u borbi protiv pretilosti. Oslanjajući se na medicinsku znanost, kao i na svoje veliko iskustvo iz prakse, osmislili su pristup koji spaja hranu, kretanje, opuštanje i san koji smatraju ključem ozdravljenja.

Dr. Gorjanski navodi da se dijabetes tipa 2 može liječiti bez lijekova, samo pravilnim unosom hrane, a članak objavljen prije nekoliko mjeseci u American Journal of Lifestyle Medicine uvelike potvrđuje njegove tvrdnje.

Također, prema pisanju tog portala, prije tri godine dvojica liječnika uvidjela su da je debljina veliki javnozdravstveni problem. Na temelju znanja iz fiziologije izradili su program POST koji je ubrzo počeo davati odlične rezultate. Počeli su raditi s manjim skupinama ljudi koji se bore s pretilošću. Dvojica liječnika pažljivo su bilježila svoje rezultate sa svakom od skupina i ubrzo shvatili da su na pragu nečeg zanimljivog.

U potrazi za liječenjem pretilosti, ovi su liječnici otkrili da su oni pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 2 ubrzo došli do normalne razine šećera, te više nisu trebali lijekove. Drugim riječima, polaznici POST-a koji boluju od dijabetesa tipa 2 izlječeni su od ove bolesti!

Dr. Gorjanski sada planira pokrenuti pilot studiju s većom skupinom sudionika koji boluju od dijabetesa tipa 2. Projekt bi trebao krenuti u veljači 2023. i testirat će se tvrdnja da je dijabetes tipa 2 zapravo izlječiv. Novost u njegovom pristupu je što će obuhvatiti kako dijabetičare koji nisu pretili, tako i one koji se bore protiv debljine, a cilj mu je dokazati da je POST metoda učinkovita za sve njih, bez obzira na tjelesnu težinu.