Lepoglavska čipka predstavljena na međunarodnom festivalu u Mađarskoj Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavska čipka predstavljena na međunarodnom festivalu u Mađarskoj

Varaždinske vijesti | 5.7.2021. u 08:20h | Objavljeno u Društvo

U mađarskom gradu Kiskunhalasu održan je 20. međunarodni festival čipke na kojem je predstavljena i lepoglavska čipka.

Grad Lepoglava i Udruga Ekomuzej Lepoglava ovu su vrijednu promociju lepoglavske kulturne baštine ostvarili sudjelovanjem u programu međunarodne kulturne suradnje - Predstavljanje kulturne baštine Lepoglave na UNESCO-voj listi – International lace festival Kiskunhalas, koji je sufinanciralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. U realizaciji programa i gostovanja sudjelovali su i Veleposlanstvo Mađarske te Mađarski kulturni institut – Zagreb.

Ovo je bila prigoda za razmjenu znanja i iskustava u očuvanju kulturne baštine s predstavnicima mađarskih čipkarskih centara koji su sudjelovali na festivalu, te za ideje i dogovore oko drugih zajedničkih projekata na europskoj razini.

U sklopu predstavljanja održani su važni sastanci lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića i gradonačelnika Kiskunhalasa Roberta Fülöpa oko bratimljenja gradova, buduće kulturne i projektne suradnje. Održani su i sastanci predstavnika TKIC-a i Ekomuzeja s predstavnicima Muzeja čipke iz Kiskunhalasa te ostalih mađarskih centara oko daljnje suradnje i gostovanja u Lepoglavi.

Na festivalu u Kiskunhalasu je predstavljen i 25. jubilarni međunarodni čipkarski festival koji će se održati u Lepoglavi od 10. do 12. rujna ove godine.

lepoglava_cipka_madjarska_30062021_1.jpg

lepoglava_cipka_madjarska_30062021_2.jpg

lepoglava_cipka_madjarska_30062021_3.jpg

lepoglava_cipka_madjarska_30062021_4.jpg

lepoglava_cipka_madjarska_30062021_5.jpg