Lavina dobrih djela: Donacijom iskažite podršku djeci s teškoćama u razvoju Foto: Udruga Uz tebe sam

Lavina dobrih djela: Donacijom iskažite podršku djeci s teškoćama u razvoju

Varaždinske vijesti | 26.7.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Udruga "Uz tebe sam" pokrenula je izazov "Pretvori korake u riječi" kako bi za djecu s teškoćama u razvoju nabavili hitno potrebne digitalne komunikatore

Udruga "Uz tebe sam" pokrenula je izazov "Pretvori korake u riječi", a čiji je cilj pokrenuti lavinu dobrih djela te djeci s teškoćama u razvoju dati mogućnost da izraze svoje misli, želje i osjećaje.

- Svakodnevne aktivnosti koje nama ne predstavljaju nikakav problem poput govora i sporazumijevanja, njima su velik izazov. Nažalost, kod njih su prisutna višestruka oštećenja te se izražavaju sa svega 30 do 50 riječi, a sve ostale potrebe iskazuju gestama. U tome im uvelike pomažu stručnjaci u Udruzi – logoped i edukacijski rehabilitatori. No, da bi iskoristili svoj puni potencijal i postali samostalniji i neovisniji, hitno su im potrebni digitalni komunikatori - ističu iz udruge.

U tu svrhu "Pretvori korake u riječi" izazov je koji je Ivan Telebar pokrenuo na platformi Čini pravu stvar. Iskusni "peregrino", učitelj i volonter udruge Ivan Telebar, zajedno s predsjednicom udruge Dijanom Telebar, trenutno prolazi pješački put Camino de Santiago.

Pješački put Camino Primitivo je ruta hodočasničkog Puta sv. Jakova koja se proteže na 320 kilometara – od Ovieda do Santiaga de Compostele. Prehodat će ju u 14 dana, a svoje korake darovat će djeci iz udruge "Uz tebe sam". Dnevno prolaze dvadesetak kilometara što uključuje i nimalo jednostavne uspone, a uz to Dijana nosi naprtnjaču od 7,3 kg, a Ivan 10,5 kg.

- Camino obitelj je nešto predivno što se može osjetiti na Putu. To je duh zajedništva i pomaganja. Trećeg dana Puta prošli smo rutu Bodenaya-Campiello dugu 27 kilometara. Hospitalerosi, odnosno domaćini Alberto i Allison u Bodenayi pripremili su nam prijeko potrebnu večeru i oprali nam odjeću kako bismo idućeg dana svježi mogli nastaviti dalje. Hospitalero Alberto otvorio nam je dušu i ispričao kako njegov sin također ima oblik autizma i odmah je podržao izazov kao i ostali peregrinosi iz Italije, Njemačke i Češke. Podržite nas i vi! - poručuju Dijana i Ivan.

Za kupnju digitalnih komunikatora potrebno je 5.000 eura.

- Budi i ti uz nas, prati nas i kroz donaciju iskaži podršku djeci s teškoćama u razvoju! Donirati možete na platformi Čini pravu stvar: https://www.cinipravustvar.hr/izazovi/pretvori-korake-u-rijeci/301. Hodaj uz nas i pretvori korake u riječi! - poručuju iz Udruge.

Udruga savjetovališta "Uz tebe sam" osnovana je 2007. na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju Varaždinske županije i grada Varaždina. Osnovana je s ciljem savjetovanja, edukacije, razvitka i unapređenja psihofizičkih sposobnosti i osamostaljivanja osoba s različitim vrstama teškoća u razvoju.

Korisnici Udruge su djeca s teškoćama u razvoju, a uključena su djeca s poremećajima u ponašanju, učenju, tjelesnim oštećenjima, djeca smanjenih intelektualnih sposobnosti, mlade osobe s invaliditetom s višestrukim oštećenjima te njihove obitelji, njih ukupno dvjesto pedeset i troje.

- Kroz projekte omogućujemo im rehabilitacijske usluge, odnosno to su edukacijski rehabilitator i logoped, usluge osobne asistencije, podršku roditeljima, preventivne programe u osnovnim školama, učenje kroz igru, pomoć u kući. Provodimo projekte, aktivnosti, organiziramo izlete, priredbe i razna druženja kako bismo poboljšali kvalitetu njihova života. Udruga je kroz svoj rad fokusirana i na uklanjanje prepreka i stavova koji vode diskriminaciji i socijalnom isključivanju mladih osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju – objašnjavaju u Udruzi.