Lara Draganić i Ema Težak iz III. OŠ Varaždin prezentirale istraživački rad na međunarodnoj konferenciji Foto: III. OŠ Varaždin

Lara Draganić i Ema Težak iz III. OŠ Varaždin prezentirale istraživački rad na međunarodnoj konferenciji

Varaždinske vijesti | 7.11.2020. u 16:31h | Objavljeno u Društvo

Svake godine održava se regionalni sastanak za GLOBE zemlje Europe i Euroazije gdje znanstvenici, učitelji, učenici i voditelji GLOBE programa razmjenjuju svoja iskustva u provođenju GLOBE programa.

GLOBE program (globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) je znanstveno obrazovni program pokrenut u SAD-u 1995. godine, a Hrvatska je bila među prvim zemljama koja je pristupila ostvarivanju tog programa (13. travnja 1995. godine). GLOBE program je interdisciplinarni program u kojem učenici kontinuirano prate stanje okoliša u području atmosfere, pedosfere, hidrosfere, biosfere i svoja opažanja i mjerenja unose u svjetsku online bazu podataka. Tako doprinose stvaranju globalne slike stanja okoliša i ekoloških odnosa te klimatskih promjena. U GLOBE program uključeni su i znanstvenici iz cijelog svijeta koji vode kampanje i usmjeravaju učenike u njihovom istraživačkom radu.

Ema Težak i Lara Draganić iz III. Osnovne škole Varaždin prezentirale su fenološki rad škole koji je trajao 5 godina.

- Generacije učenika pratile su listanje i pupanje lipe i uspoređivale vrijeme pupanja i listanja u Varaždinu i Belišću tijekom pet godina. Svojim istraživačkim radom došli su do zaključka da temperatura tla i zraka imaju velik utjecaj na vrijeme kada će lipa prolistati, te da vlažnost zraka i padaline odnosno količina vlage u tlu određuju trajanje vegetacijskog perioda. Iz petogodišnjih opažanja vidljivo je i da se vrijeme listanja lipe pomaknulo za 2 tjedna što je i pokazatelj klimatski promjena. Rad su prezentirale na engleskom jeziku pred stotinjak znanstvenika, učitelja i učenika iz cijelog svijeta putem online platforme Zoom - istaknuli su iz škole.

globe_3_os_varazdin_studeni_2020_3.jpg

globe_3_os_varazdin_studeni_2020_2.jpg

globe_3_os_varazdin_studeni_2020_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci