KUĆA MAGIČNE TRAVE OPG Jakopović pionir je proizvodnje certificirane bio kozmetike

VV | 4.9.2023. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Vjera u snagu prirode temelj je široke palete certificirane bio kozmetike OPG-a Jakopović, koji je već četrnaestu godinu za redom nastupio na Špancirfestu.

Upravo zbog toga, nekima su dobro poznati, a neki su sad imali priliku upoznati proizvode poznate pod markom Kuća magične trave, odnosno kozmetiku iz njihove proizvodnje, koja počinje na vlastitim poljima ljekovitog bilja, matičnjaka, smilja i ostalog bilja, a završava također u vlastitim pogonima za proizvodnju u Paki.

- OPG Jakopović se već dulji niz godina bavi uzgojem ljekovitog bilja i proizvodnjom certificirane bio kozmetike. Po tome je zapravo pionir na hrvatskom tržištu, ukazuje Snježana Mikulčić Jakopović, napominjući da je danas sve više potrošača svjesno prednosti prirodnih proizvoda, ljekovitih svojstava biljaka i proizvoda proizvedeni od njih te sigurnosti i prednostima njihove upotrebe.

Prva biljka koju su ručno zasadili prije 16 godina bila je matičnjak, i to 30 tisuća sadnica na površini od jedan hektar, bez folije, navodnjavanja.

- Sada dobro znamo da je to bilo vrlo nadobudno. Korov nam je zadao najviše problema jer nikakvo špricanje nije dolazilo u obzir, samo ručna obrada odnosno čupanje i kopanje, budući da nikad nismo ni pomislili, osim eko, imati bilo kakav drugačiji uzgoja. Danas su nasadi matičnjaka na foliji, a ispod folije provučene su cijevi za navodnjavanje, a od ove godine, novitet su i solarni paneli pomoću kojih se pokreće pumpa za navodnjavanje, naglašava.

Ubrzo su shvatili da je u prodaji suhe herbe u rinfuzi razlika između uloženog i dobivenog skoro nikakva pa da je jedini način ozbiljnog poslovanja prerada ili finalzacija, tj. konačni proizvod.

Koliko je zahtjevan proces od vlastite biljke do konačnog proizvoda, što sve proizvode, gdje distibuiraju svoju bio-kozmetiku i kojim se certifikatima ponose, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...