KUBURAŠKA UDRUGA MARUŠEVEC Od Čalinca do Đakova

MGA | 3.7.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Kuburaška udruga "Maruševec" ima vrlo zgusnuti program nastupa u  lipnju i početkom srpnja. Nakon pucanja  u Čalincu na  početku tradicionalne biciklijade u organizaciji  Udruge za sport i rekreaciju  “Gmajna”, sudjelovali su u programima povodom proslave blagdana Presvetog Trojstva kod kapelice u Jurketincu.

Sredinom lipnja  je Kuburaška udruga sudjelovala na manifestaciji “Divan je kićeni Srijem”, koja se tradicionalno održava u Nijemcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji i okuplja Hrvate s jedne i druge strane Srijema. Organizator je Turistička zajednica Općine Nijemci, a Kuburaška udruga "Maruševec" pucanjem na obali Bosuta označila je početak programa i tako na svoj karakteristični način predstavila općinu Maruševec i Varaždinsku županiju.

Tjedan dana poslije maruševečki kuburaši su ponovno nastupili u Vukovarsko-srijemskoj županiji i to u Vukovaru  na obilježavanju Međunarodnog dana Dunava i manifestacije “Dunav svome gradu”. Pucali su u tri navrata i to na središnjem trgu na ušću rijeke Vuke u Dunav. Nakon toga obilježili su početak, a potom i završetak 14. susreta folklornih društava uz glavnu binu, smještenu na samoj obali Dunava.

Na zajedničkom druženju svih sudionika, održanom u bivšoj vojarni, a danas javnoj ustanovi “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”, predsjednik Kuburaške udruge "Maruševec" Marijan Fatiga predao je poklon organizatoru manifestacije Zlatku Hegedušu. Uz maruševečke kuburaše u Vukovaru je nastupao i KUD Salinovec.

Nedjelju su kuburaši  iskoristili za razgledavanje Vukovara i posjetu nekim od mnogobrojnih povijesnih lokaliteta ovoga grada. Obišli su lokalitete vezane na ratna zbivanja u ovom gradu; od Ovčare, memorijalnog groblja, muzeja Domovinskog rata i Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti do Muzeja vučedolske kulture i, naravno, simbola vukovarskog otpora - vodotoranj.

U nedjelju je Kuburaška udruga "Maruševec" po osmi put nastupila na Đakovačkim vezovima koji se ove godine održavaju 56. put. Na poziv Turističke zajednice Grada Đakova maruševečki su kuburaši, nakon sudjelovanja u svečanoj povorci folklornih skupina, svatovskih zaprega i jahača u Đakovu, po tradiciji otvorili Međunarodnu smotru folklora u Strossmayerovom parku.

Označeno u