Krunoslav i Darijan Mužic nastupili na 19. Državnom natjecanje u oranju u Poreču

| 1.10.2023. u 14:49h | Objavljeno u Društvo

U Poreču je ovog vikenda održano 19. državno natjecanje u oranju na kojemu su Varaždinsku županiju predstavili Darijan i Krunoslav Mužic; sin i otac koji su plasman na državno natjecanje ostvarili pobjedom na 17. natjecanju orača Varaždinske županije.

Natjecatelji iz 12 županija snage su odmjerili u dvije kategorije – plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a vrijedi napomenuti kako je naš predstavnik Darijan, koji se natjecao u kategoriji ravnjaka, sa svojih 15 godina ujedno bio i najmlađi orač na ovogodišnjem natjecanju.

Nakon višesatnog natjecanja pobjedu su u konačnici izborili Josip Marinović iz Koprivničko-križevačke županije i Željko Goldašić iz Karlovačke županije koji će se sljedeće godine predstaviti u Estoniji na svjetskom natjecanju u oranju.

Iako se naši predstavnici nisu našli među prva tri mjesta, dobre atmosfere među navijačima Varaždinske županije nije nedostajalo. Članovi Udruge za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije i Županijski savez poljoprivrednih udruga istaknuli su se bogatom ponudom hrane i pića lokalnih proizvođača koje su prezentirali i dali na kušanje mnogobrojnim posjetiteljima natjecanja.

Uz vina, prirodne sokove, varaždinsko bučino ulje, ludbreški hren, domaće sireve i suhomesnate proizvode štand Varaždinske županije je bio posjećen i zbog, već tradicionalne, sarme. Predstavnici Varaždinske županije su po završetku natjecanja primili i priznanje organizatora za najbolje uređeni štand na manifestaciji.