Poznati varaždinski restoran “Bedem”, čiji su vlasnici Anđelko Levanić i Zlatko Novak, dva vrhunska kuhara okićena titulom državnog prvaka u kulinarstvu, medaljama s kulinarskih Olimpijada i Svjetskog kulinarskog kupa, ovih je dana obilježio desetu godišnjicu poslovanja.
- Izuzetno smo ponosni na to što smo postigli u ovih deset godina. Ako se osvrnemo na to vrijeme mislim da smo napravili nešto dobro za ugostiteljsku ponudu Varaždina kroz našu gastronomsku priču. Posebno ovih dana dobili smo puno riječi pohvale za ponudu našeg restorana, a to je najbolja potvrda da smo na pravom putu – istaknuo je chef Anđelko Levanić.
Dva vrhunska chefa
Restoran “Bedem” koji je postao svojevrsni zaštitni znak varaždinske gastronomske scene, godinama je uvršten među stotinu najboljih restorana u Hrvatskoj, a u deset godina rada stekao je čak osam Michelinova preporuka.
- Prvu Michelinovu preporuku dobili smo već nakon dvije godine rada, mislim da smo bili najbrže rastući restoran koji je u našoj zemlji dobio Michelinovu preporuku. Taj rast i uspjeh ne bismo ostvarili bez našeg vrijednog i stručnog osoblja, naših kuhara i konobara i podrške naših obitelji. Veliku podršku smo imali i od Turističke zajednice grada Varaždina, Turističke zajednice Varaždinske županije, Hrvatskog kuharskog saveza, Obrtničke komore Varaždinske županije i Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin. Jako smo ponosni što smo obrtnici i dio te velike obrtničke obitelji. Posebno bih želio zahvaliti našim najmodavcima, Tomi i Ani Kostanjevec, jer smo zahvaljujući njima dobili atraktivnu lokaciju za naš restoran, uz same bedeme varaždinskog Starog grada. Zato možemo reći da je restoran Bedem – utvrda vrhunske hrane. No, sve bi to bilo uzalud da nije bilo naših gostiju, koji su prepoznali našu kvalitetu i davali nam izvrsne recenzije – rekao je ovaj cijenjeni varaždinski kuhar.
Restoran Bedem bio je prvi varaždinski restoran kojeg vode dva chefa, koji se izvrsno nadopunjuju.
- Mislim da je i to razlog našeg uspjeha. Zlatko i ja smo dva različita profila kuhara. Obojica naime, imamo različite afinitete i svakome bolje leži drugo područje kulinarstva. Tako smo u našem restoranu dobili veću širinu i raznovrsnost ponude. Još od kuhinje u hotelu “Turist”, gdje smo obojica radili, dobro smo se slagali i nadopunjavali. Partnerstva u biznisu rijetko kada uspijevaju, pogotovo u našem poslu, jer u kuhinji uvijek radite pod velikim pritiskom. I mi smo ponekad znali pogriješiti, no, naš je zajednički cilj da minimaliziramo pogreške. Mislim da u tome uspijevamo a to najbolje prepoznaju upravo naši gosti – rekao je Anđelko Levanić.
Obojica vlasnika “Bedema” od samog početka rada restorana bili su i mentori svojim mlađim kolegama, koji su ostvarivali i zapažene međunarodne uspjehe.
- Rekao bih da je to ključno za naš opstanak i poslovni uspjeh “Bedema” ali i naše egzistencije u budućnosti. Od prvoga dana smo nastojali sami osigurati naš pomladak. U proteklih deset godina uz nas su uvijek bila djeca koja su u našoj kuhinji bila na stručnoj praksi i kojima smo prenosili naša stručna znanja, a svi koji su to zavrijedili dobili su priliku postati dio našeg tima. Zato posebno želim istaknuti i izvrsnu suradnju koju imamo s Gospodarskom školom – naglasio je ovaj suvlasnik restorana Bedem.
I tradicijski menu
Dva chefa posebnu pozornost posvećuju tradicionalnim lokalnim jelima koja oplemenjuju primjenom novih tehnika u pripremi hrane.
- Jako se je teško nositi s velikim porastom ulaznih troškova, od namirnica do troška radne snage. Za razliku od vremena kada sam ja bio mladi kuhar, danas kuhari nisu potplaćeni, što mi je izuzetno drago. Mi smo suočeni i s nizom raznih nameta koje moramo plaćati, tako da nije jednostavno voditi uspješni restoran. No, Zlatko i ja nastojimo našim gostima ponuditi optimalnu cijenu, pri čemu možda nedovoljno valoriziramo svoj rad. Nastojimo biti drugačiji i spajati gastronomsku tradiciju našeg kraja sa suvremenim tehnikama pripreme hrane. Zato na našim jelovnicima prevladava upravo tradicijska hrana spremljena od naših tradicijskih namirnica, kakve su na primjer, varaždinsko zelje, zagorska purica ili proizvodi od buče. Naš je kraj prebogat takvim namirnicama i mi ih nastojimo valorizirati kroz ponudu u našem restoranu. Na našem jelovniku imamo i riječnu ribu, koja je nažalost, postala rijetkost u gastronomskoj ponudi Varaždina. Naši gosti prepoznaju i cijene takvu ponudu našeg restorana – rekao je Anđelko Levanić, suvlasnik restorana Bedem, koji već deset godina obogaćuje gastronomsku ponudu ovoga dijela Hrvatske.