Kozmopolitski glamur u Varaždinu na izložbi fotografija autora Jadrana Lazića

vv | 27.6.2024. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

„Zvjezdana prašina“ naziv je izložbe fotografija svjetski poznatog fotografa Jadrana Lazića koju je u srijedu, 26. lipnja 2024. u Galeriji umjetnina Gradskog muzeja varaždin otvorio dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina. Ravnatelj muzeja Miran Bojanić Morandini pozdravio je velik broj uzvanika, a među njima i veleposlanicu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Jelenu Milić i samog autora. O autoru i njegovom djelu govorila je kustosica Elizabeta Igrec.

Jadran Lazić, prvi paparazzi s ovih prostora, karijeru je započeo 1971. godine fotografirajući Hajduk u rodnom Splitu, a nastavio s Charlotte Rampling u Parizu. Postigao je međunarodnu slavu kada je, unatoč ograničenom pristupu, uspio izbliza snimiti preminulog sovjetskog predsjednika Brežnjeva na njegovom sprovodu, što je Newsweek kasnije izabrao za fotografiju godine.

Možemo reći da nema holivudskih, ali i hrvatskih zvijezda i celebrityja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća koje nije uhvatio Lazićev objektiv. Jodie Foster (koju je Lazić čak doveo na Hvar kao tinejdžer), Gillian Anderson, Sylvester Stallone, Roman Polanski, Robert De Niro, Jamie Foxx, Johnny, Depp, Jean-Claude Van Damme, Elizabeth Taylor, David Bowie, Bianca Jagger, Kirk Douglas, Sigourney Weaver, Jack Nicholson, Carlo Ponti, Sofia Loren, Marlon Brando, Richard Gere i mnogi drugi.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako je Varaždin grad koji se predstavlja bogatom tradicijom i kulturom, a  izložba fotografija Jadrana Lazića donosi u Varaždin kontakt sa svijetom, kozmopolitski šarm. Autor izložbe nosi ime po najljepšem moru, Jadranu. A kako kaže poslovica „Kod gurneš prst u more, povezan si sa cijelim svijetom“, u ovom slučaju su prst i more naš autor Jadran kojem iskreno čestitam i zahvaljujem na onome što je radio posljednjih 50 godina. – obratio se publici i autoru gradonačelnik Bosilj.

Svojim nastupom otvorenje je uveličala sopranistica Marija Vidović.

Sjajne fotografije su pojačane Lazićevim bilješkama, koje otkrivaju fascinantne priče iza scene vezane uz svaki kadar. Ovaj put, u Galeriji umjetnina u palači Sermage na Trgu M. STančića Lazić se predstavlja s opsežnim izborom fotografija snimljenih u svim krajeva svijeta tijekom svoje 50-godišnje karijere. Izložba je otvorena od 26. 6. do 1. 9. 2024. godine.

Galerija slika