Koprodukcija HNK u Varaždinu i Umjetničke organizacije Gllugl: Lica u izolaciji - online

Igor Čolaković | 28.5.2020. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 30. svibnja, kazališna publika imat će prigodu vidjeti online premijeru predstave - Lica u izolaciji, autorski projekt Nikše i Filipa Eldana, koji je nastao u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Umjetničke organizacije Gllugl.

Ova predstava, nastala u vrijeme izolacije zbog protuepidemijskih mjera, jedinstveni je projekt takve vrste u našoj zemlji.

- Lica u izolaciji je projekt koji istražuje granice kazališta u vremenima društvenih restrikcija uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Ovom predstavom nastojimo tragati za organskim jezikom kazališta u digitalnom svijetu. Prepreke su velike, ali možda i premostive. Predstava uzima poznate dramske likove i glumce u novonastaloj globalnoj situaciji te ih zajedno vodi na to novo digitalno igralište. Želimo saznati kako se glumci nose sami sa sobom, kako se lica nose u ovim okolnostima i kako ih opet možemo povezati s publikom da dobiju svoj puni smisao - naglasio je u najavi ove on-line predstave Filip Eldan.

U ovoj jedinstvenoj predstavi dvanaest glumaca - Hana Hegedušić, Tena Torjanac, Hana Kunić, Ivana Zanjko, Sara Ipša, Katarina Arbanas, Zvonko Zečević, Robert Plemić, Beti Lučić, Zdenko Brlek, Filip Eldan i Nikša Eldan, napravilo je živu, igrivu i zanimljivu predstavu u skladu s tehnologijama kojima su bili okruženi u vrijeme izolacije.

- Deset glumaca, deset različitih perspektiva pa i različitih žanrova uspješno smo povezali u koherentnu cjelinu koja je najbliža kazališnoj predstavi - rekao je Patrik Gregurec, dramaturg predstave Lica u izolaciji, koju je režirao redateljski tim - Dražen Krešić, Filip Eldan i Nikša Eldan.

Rad na predstavio bio je novo i zanimljivo iskustvo i za glumce koji su sudjelovali u ovom projektu.

- Kako ostvariti kazalište a služiti se modernim tehnologijama i pritom zadržati sve ono što kazalište nudi bio je izazov s kojim smo se uhvatili u koštac. Najzanimljivije u tom projektu bilo je pronaći lice u izolaciji koje želimo oživjeti i igrati u predstavi - istaknula je Ivana Zanjko.

Direktor fotografije u ovoj predstavi je Damir Chytil, skladatelj je Petar Eldan, a kostimografkinja Žarka Krpan. Točno vrijeme i link za gledanje predstave bit će objavljen na mrežnim stranicama Umjetničke organizacije Gllugl i stranicama HNK u Varaždinu.

lica_najava1.jpg