Koncertni ured Varaždin najavljuje Dane svetog Patrika uz irske i hrvatske glazbenike

Igor Čolaković | 13.3.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Koncertni ured Varaždin će od 17. do 19. ožujka u Varaždinu organizirati Dane svetog Patrika, a ova atraktivna priredba, na kojoj će nastupiti Patrick Walker i Hrvoje Sudar, Belfast Food, plesni klub Celtic Fantasy, plesna skupina Emerald Steps, te bendovi - Drowsy Lizards, The Rocks of Hy-Brasil i The Fakin’ Lajsne, biti tek uvod u ovogodišnju atraktivnu koncertnu sezonu varaždinskog Koncertnog ureda.

- Dan svetog Patrika u Varaždinu će ove godine biti zapravo - Dani svetog Patrika, jer ćemo Trg slobode na tri dana pretvoriti u irski kutak u našem gradu. Dani svetog Patrika u Varaždinu bit će ujedno i svojevrsna najava ovogodišnjeg partnerstva Varaždinskih baroknih večeri s Republikom Irskom. Irski nacionalni dan obilježit ćemo onako kako i doliči, s irskom glazbom u interpretaciji irskih i domaćih glazbenika, s irskim step plesom, uz irsko pivo i whiskey te irske specijalitete. Pridružit ćemo se i programu Global greening, a cijeli ćemo program organizirati u brendiranom prostoru u irskom stilu na Trgu slobode, koji će ta tri dana biti zatvoren za promet - naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj varaždinskog Koncertnog ureda.

Atraktivni Dani svetog Patrika u Varaždinu bit će tek uvod u niz događanja koja će organizirati Koncertni ured u Varaždinu i kojima će se obilježiti ovogodišnje partnerstvo Varaždinskih baroknih večeri i Republike Irske.

- Želja je Koncertnog ureda, ali i Grada Varaždina, da Irsku, kao zemlju partnera našega festivala, promoviramo tijekom cijele ove godine, da bismo u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri imali svojevrsno finale u sklopu programa Total Baroque, kada ćemo organizirati događanja koja će uključiti i irsko slikarstvo, njihovu floristiku i niz drugih atraktivnim programa. To će vjerujem, biti izvrstan popratni program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri. Posebno želim istaknuti da smo s Irskom ostvarili doista prekrasnu suradnju, koja je započela još u vrijeme kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture. Ove će godine Koncertni ured tako organizirati i naš Dan državnosti u Dublinu, s koncertom u crkvi svete Marije, na kojem će nastupiti irski i hrvatski glazbenici, kako bismo irsko partnerstvo s Varaždinskim baroknim večerima promovirali i u Irskoj. Koncept programa 52. Varaždinskih baroknih večeri će doista biti poseban i atraktivan. Vjerujem da naše planove za ovu godinu neće ponovo ugroziti koronavirus a ni ova ratna psihoza zbog rata u Ukrajini - rekao je Rojnik.

Nakon dvije izuzetno teške godine, u varaždinskom Koncertnom uredu se nadaju kako ove godine neće biti suočeni s izazovima s kojima su se susretali u organizaciji glazbenih događanja u vrijeme pandemije koronavirusa.

- Zbog pandemije smo posljednje dvije godine bili prisiljeni stalno i praktično u hodu raditi velike prilagodbe naših programa, pa smo primjerice, čak i snimali neke glazbenike, strimali neke koncerte na kojima zbog protuepidemijskih mjera nije moglo biti više publike, nastojali smo što više koncerata organizirati na otvorenom. Provedba mjera, kakve su mjerenje temperature i kontrola COVID potvrda, zahtijevala je naš dodatni angažman, no, uspjeli smo u takvim uvjetima ipak održati visoku kvalitetu glazbenih programa koje smo organizirali, a uspjeli smo i reparirati dio vrlo vrijednih instrumenata u vlasništvu Grada, što je jedna od zadaća Koncertnog ureda. Prošle smo godine ipak nešto lakše radili zahvaljujući COVID potvrdama, koje su nam omogućile da na koncertima ipak imamo nešto više publike nego godinu prije. Lani smo primjerice, unatoč pandemiji organizirali 67 raznih glazbenih projekata i to na 42 lokacije, a ugostili smo umjetnike iz 8 država, što je u takvim uvjetima veliki podvig. Mi smo odmah implementirali beskontaktnu prodaju ulaznica, a uveli smo i niz inovativnih mjera u korištenju umjetne inteligencije, za što nam je Europska direkcija festivala dodijelila i posebnu značku za izvrsnost - naglasio je ravnatelj Koncertnog ureda.

U varaždinskom Koncertnom uredu stoga najavljuju niz atraktivnih programa koje će tijekom ove godine organizirati u Varaždinu.

- Nakon Dana svetog Patrika organizirat ćemo koncert naše kantautorice i pjevačice Sare Renar, a mogu najaviti da ćemo i ove godine u Varaždinu imati veliki open air koncert na kojem će nastupiti učenici Glazbene škole iz Varaždina te iz njemačkog Ravensburga. Na tom koncertu, koji ćemo organizirati na Korzu, nastupit će više od 150 mladih glazbenika, koji će izvesti The Queen Symphony skladatelja Tolge Kashifa, stoga vjerujem da će to biti još jedan izniman glazbeni događaj, kakvi su bili The Genesis Suite i Carmina Burana. Izvedbom će ravnati dirigent Harald Hepner. Ovaj program bit će izveden 23. travnja u evangeličkoj crkvi u Ravensburgu, a na našem Korzu 18. lipnja. Očekujemo i da će središnji koncert proslave mađarskog predsjedanja Višegradskom skupinom biti održan u Varaždinu tijekom lipnja, na kojem će nastupiti sjajna španjolska pjevačica Marta Sebastian, koja je otpjevala naslovnu pjesmu u Oscarima nagrađenom filmu “Engleski pacijent”. Nakon toga će uslijediti Blues festival te programi ovogodišnjeg Ljeta u Varaždinu, a onda i Varaždinske barokne večeri. Kako pandemija jenjava imat ćemo sve više glazbenih programa, stoga vjerujem da će glazbena publika u Varaždinu konačno moći ponovo nesmetano uživati u našim glazbenim programima. Vjerujem da je pred varaždinskom publikom dobra glazbena godina, koja će se ogledati i u međunarodnoj suradnji, jer pripremamo sudjelovanje i na nekoliko festivala u Švicarskoj, koja će sljedeće godine biti i zemlja - partner Varaždinskih baroknih večeri. Ostvarili smo suradnju i s Kulturnim institutom Turske, koji će u Varaždin poslati svoje stručnjake za rane instrumente i prezentirati ih učenicima varaždinske Glazbene škole. Koncertni ured će i ove godine nastaviti suradnju s Glazbenom školom, s kojom ćemo obilježiti međunarodni dan klavira - naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.