Koncert povodom obljetnice smrti gitarističkog virtuoza Ivana Padovca

Varaždinske vijesti | 3.11.2022. u 18:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Povodom obljetnice smrti Ivana Padovca u petak, 4. studenoga, održat će se koncert u Uršulinskoj crkvi u Varaždinu s početkom u 19 sati.

Na koncertu će nastupiti gitarski kvartet AUKOS Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Pokrovitelji koncerta su Grad Varaždin i Turistička zajednica Grada Varaždina, uz potporu suorganizatora: Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Ogranka Matice hrvatske Varaždin. Ulaz je besplatan.

Samouki gitaristički virtuoz

Kako navodi Hrvatska enciklopedija, Ivan Padovec (Varaždin, 17. srpnja 1800. – Varaždin, 4. studenoga 1873) je samouk učio gitaru i violinu kako bi se upisao na preparandiju, što je i uspio 1819. u Zagrebu. Paralalno je uzimao satove glasovira i harmonike. Kroz žovpt se posvetio isključivo glazbi, prije svega gitari i skladanju. Od 1829. do 1937. boravio je u Beču te gostovao po mnogim europskim zemljama.

Vjerojatno zbog sve slabijega vida, a od 1848. potpunoga sljepila, Padovec se 1837. vratio u Varaždin, gdje je ostao do smrti. Prema njegovim nacrtima u radionici bečkoga graditelja glazbala Staufera izrađena je gitara s 10 žica, koja danas se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Označeno u