Koncert Lucije Spevec i Igora Matavulja uz 223. obljetnicu rođenja Ivana Padovca Foto: TZGV

Koncert Lucije Spevec i Igora Matavulja uz 223. obljetnicu rođenja Ivana Padovca

ič/vv | 14.7.2023. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Padovec je bio poznati varaždinski skladatelj, gitarski virtuoz i graditelj instrumenata

Nakon što je u dvorištu Glazbene škole, u sklopu turističke priredbe Festival varaždinskih dvorišta, nedavno održan dvodnevni program posvećen našem poznatom skladatelju, gitarskom virtuozu i graditelju instrumenata - Ivanu Padovcu, 223. obljetnica njegovog rođenja bit će obilježena u subotu, 15. srpnja.

Nakon polaganja vijenaca na grobu ovoga zaslužnog Varaždinca u 18:30 sati, u lapidariju varaždinskog Starog grada u 19.30 sati započet će koncert na kojem će sopranistica Lucija Spevec i gitarist Igor Matavulj, uz Padovčeve skladbe izvesti i djela Johanna Kaspara Mertza i Heitora Villa-Lobosa.

Organizatori ovog događanja posvećenog Ivanu Padovcu su Turistička zajednica grada Varaždina, Gradski muzej Varaždin i varaždinski ogranak Matice hrvatske, uz pokroviteljstvo Grada Varaždina.

Ulaz je za posjetitelje besplatan.

Ivan Padovec je samouk učio gitaru i violinu kako bi se upisao na preparandiju, što je i uspio 1819. u Zagrebu. Paralelno je uzimao satove glasovira i harmonike, a život je posvetio isključivo glazbi, prije svega gitari i skladanju. Prema njegovim nacrtima u radionici bečkoga graditelja glazbala Staufera izrađena je gitara s 10 žica, koja se danas čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a replike su izložene u varaždinskoj Gradskoj vijećnici te u Padovčevoj rodnoj kući.

Ivan_Padovec_obljetnica_najava_13072023.jpg