Večeras koncert Klezmer glazbe izraelskog umjetnika Daniela Galaya

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.7.2016. u 07:45h | Objavljeno u Društvo

Čakovečka židovska općina u suradnji s Međimurskom županijom, organizira besplatni koncert Klezmer glazbe vrhunskog izraelskog umjetnika Daniela Galaya u četvrtak 7. srpnja u dvorani Scheier u Čakovcu s početkom u 19 sati.

Naime, Daniel Galay je skladatelj i pijanist, pedagog i predavač kojeg treba ubrojiti među najzanimljivije i najdojmljivijie izraelske glazbenike. Čini vrijedan i značajan doprinos glazbenoj kulturi u svim područjima u kojima je aktivan.

U svojim djelima se otkriva s jedne strane, kao izvorni umjetnik našeg vremena, jedan koji je savladao tajne suvremene glazbe, a s druge strane, kao netko tko nastavlja židovsku glazbenu tradiciju, posebice onu nastalu u istočnoj Europi.

Stekao je ugled kao skladatelj orkestralnih djela, glazbe za kazalište, balet i komornu glazbu kroz nastupe u mnogim zemljama. Skladao je glazbu za narodne pripovjesti na jidiš jeziku, koje su prenosili interpreti poput Perets Markisha, Avrom Sutskevera i Uri Tzvi Grinberga.

Skladao je i komorne opere na osnovu svog libreta. Njegove Klezmer melodije s klasičnim dodirom prenosili su Giora Feidman i drugi vodeći umjetnici diljem svijeta.

Unazad nekoliko godina predsjednik je Leyvik House, Udruge jidiš pisaca i novinara u Izraelu, gdje je uveo promjene kako bi privukao nove generacije poklonika židovske kulture i književnosti. Njegova dramska djela, poezija i članci objavljeni su u knjigama i raznim publikacijama u Izraelu i inozemstvu.