Koliko ima mikroplastike u rijekama Dravi i Muri istražili učenici Medicinske škole Varaždin Foto: Ilustracija/Medicinska škola Varaždin

Koliko ima mikroplastike u rijekama Dravi i Muri istražili učenici Medicinske škole Varaždin

VV | 12.2.2023. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Plastika iz dana u dan postaje sve veći globalni problem, pa tako svjedočimo sve većoj prisutnosti mikroplastike u vodenim ekosustavima. Mikroplastika predstavlja velik problem za ljude ali i za ostali živi svijet, stoga je izuzetno važno znati ima li mikroplastike u rijekama koje teku našim zavičajem, u Muri i Dravi.

Monitoring mikroplastike

Razni čimbenici utječu na zdravlje ljudi, od kojih je posebno važan udio mikroplastike u vodi koja preko članova hranidbenog lanca završava u čovjeku. Znate li koji je udio mikroplastike u našim vodama? Ovom zanimljivom temom odlučili su se baviti učenici i mentori Medicinske škole Varaždin i Srednje škole Čakovec.

Učenici i njihovi mentori odlučili su detaljno proučiti ovu temu u sklopu Globe programa. Istraživački rad Monitoring mikroplastike Drave i Mure predstavili su na državnoj smotri i natjecanju hrvatskih Globe škola. U svojem istraživačkom radu odgovarali su na pitanja nalaze li se čestice mikroplastike u našim obližnjim rijekama Dravi i Mure te u kojoj ih ima više s obzirom na to da rijeka Drava prolazi kroz veća naselja i gradove u odnosu na Muru.

Prema dosadašnjim istraživanjima koncentracije mikroplastike u površinskim vodama variraju od 8 do 100 čestica u litri vode. Učenici su postavili hipotezu da će u rijeci Dravi biti veća prisutnost mikroplastike. Pretpostavke su temeljili na činjenici da je gustoća naseljenosti u tim gradovima veća pa je veći i antropogeni utjecaj. U svojem istraživanju nisu potvrdili hipotezu da je u rijeci Dravi prisutan veći broj čestica mikroplastike u odnosu na rijeku Muru, već je veći broj čestica mikroplastike pronađen u rijeci Muri.

Na svim postajama na rijeci Muri pronađen je znatan broj čestica mikroplastike tipa vlakana celulozno-tekstilnog podrijetla. Zaključuje se da je to posljedica velikog broja ilegalnih odlagališta stare odjeće i ostalog otpada. Na lokaciji Otok Virje zamijetili su najveću količinu čestica mikroplastike, što se može direktno povezati s industrijskim gradom Ormožom. Na obje rijeke pronađena je veća količina mikroplastike kod urbaniziranijih područja. Smatraju da je to povezano i s kanalizacijom gušće naseljenih područja, koja se ulijeva u rijeke Muru i Dravu.

Zbrinjavanje otpada važno!

Tijekom ovog istraživačkog zadatka razvijeno je doživotno prijateljstvo između učenika i njihovih mentora. Svi se oni nadaju da će se udio mikroplastike u našim rijekama smanjiti. Voljeli bi kad bi se više pažnje pridalo zaštiti okoliša i adekvatnom zbrinjavanju otpada i ostatke plastike. Sigurni su kako zajedno mogu učiniti okoliš ljepšim i zdravijim za boravak ljudi.