Koje opasnosti prijete iz virtualnog svijeta naučilo 1.540 učenika u projektu PU

J.Š./Varaždinske vijesti | 13.4.2017. u 19:24h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Policijska uprava varaždinska završila je trogodišnji preventivni projekt suzbijanja nasilja preko modernih tehnologija, pod nazivom „Nasilje preko Interneta – cyberbullying“.

U tom trogodišnjem razdoblju provodile su se preventivne aktivnosti planirane kroz tri komponente s ciljem generacijske edukacije učenika radi podizanja znanja o pravilima ponašanja na društvenim mrežama, zaštite osobnih podataka i privatnosti općenito te informiranjem i upoznavanjem roditelja o opasnostima koje vrebaju u virtualnom svijetu te kaznenopravnoj zaštiti djece.

-Sudjelovalo je 92% osnovnih škola, odnosno 93% učenika i 74% roditelja, što je bilo iznad očekivanog odaziva - ističu iz PU varaždinske, dodavši da je projekt završen u pozitivnom ozračju uručenjem zahvalnica i simboličnih poklona za aktivno trogodišnje sudjelovanje.

Analizom dobivenih podataka iz anonimnih anketa možemo ustvrditi da učenici znaju koje opasnosti prijete iz virtualnog svijeta, da su naučili prepoznati nasilje preko interneta, ali i širiti znanje da se o takvom nasilju ne smije šutjeti već ga treba prijaviti, da većina učenika kontrolira vrijeme provedeno na internetu i na računalu, naučili su kako se obraniti i kome se obratiti u slučaju da dobiju neželjene i uznemirujuće poruke, da osobne podatke zaštite te da ne kontaktiraju nepoznate osobe.

Broj podnijetih kaznenih prijava za kaznena djela počinjena preko interneta na štetu djece Policijske uprave varaždinske, u vremenskom razdoblju od 2014. do 2016. godine, ukazuje na pad predmetnih djela te da ista ne tangiraju ciljanu populaciju iz projekta.

-Ovim projektom nastojalo se, između ostalog, senzibilizirati učenike i njihove roditelje na prijavljivanje nasilja preko interneta, tako da očekujemo da se suzi tamna zona ove vrste kriminaliteta u budućim vremenskim razdobljima - napominju iz PU.

Dodaju da je 93% djevojčica i 86% dječaka ocijenilo održane radionice ocjenom 5 tako da su pozitivne reakcije djece, ravnatelja i njihovih stručnih suradnika, web objava škola te ostvarene suradnje kroz ovaj projekt, motivacija za nastavak buduće suradnje po pitanju sigurnosti djece.

-Svi navedeni indikatori ukazuju da je ovaj preventivni projekt Policijske uprave varaždinske vrlo uspješno realiziran, stoga ćemo nastaviti provođenje preventivnih aktivnosti u suzbijanju ove vrste nasilja - poručuju iz PU.

Jedna od polaznica radionice, Lana, ističe kako joj se projekt svidio. Ona smatra da su njime učenici upućeni na opasnosti na internetu.

-Nismo mi svjesni koliko opasnosti vreba na internetu, no uz prezentaciju ovog projekta naučili smo mnogo i svi ćemo biti oprezniji - ističe Lana i poručuje ako ste žrtva nasilja preko interneta, odmah se obratite roditeljima ili učiteljima. No isto tako, promislite prije nego što nešto komentirate ili proslijedite.

Mateo također ističe da je radionica bila jako zabavna te da su naučili mnogo o opasnostima na internetu.

-Naučili smo da ne smijemo davati svoje osobne podatke na različitim stranicama. Kasnije smo se prihvatili kreativnog djela. Radili smo u grupama te smo na kraju sve radove stavili na jedan plakat - rekao je Mateo.

Polaznica radionice, Vida, istaknula je da ih je predavanje naučilo da budu pažljiviji na internetu te da ne otkrivaju svoj identitet, s čime se složila i Izidora, dodavši da treba stati na kraj nasilju preko interneta.

Mihaela i Veronika od zanimljivosti sa radionice istaknule su izradu plakata na kojem su pisale poučne poruke, dok je Ana navela da je naučila da ne smije na Facebooku prihvaćati zahtjeve od nepoznatih ljudi i još mnoga druga upozorenja kojih se treba držati.

Partneri u projektu bili su Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, Elektrostrojarska škola Varaždin, Zaklada za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ i Međunarodno policijsko udruženje IPA sekcija Varaždin.

Projekt je započeo u listopadu školske godine 2014/2015. Ciljana skupina su bili učenici osnovnih škola od petog do sedmog razreda iz 43 od ukupno 47 osnovnih škola, na području grada Varaždina i Varaždinske županije, na kojima je aktivno sudjelovalo ukupno 1 540 učenika.

Galerija slika