Humanitarna akcija "Želim hodati“: Našem Vladeku osigurali smo ortopedsko pomagalo!

VV | 20.7.2023. u 17:36h | Objavljeno u Društvo

Da Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995 vodi brigu o svojim članovima, dokaz je još jedna humanitarna akcija  tijekom koje su prikupljanja novčanih sredstava za kupnju kvalitetnijeg ortopedskog pomagala Vladimiru Ciglaru, kojemu je, nažalost, zbog bolesti amputiran dio noge.

O ovom se branitelju, kako veli čelnik kluba Vladimir Leskovar, malo znalo zbog njegove skromnosti i samozatajnosti.

 - Naš Vladek bio je pripadnik protuzračne obrane 104. brigade, koji je branio varaždinski aerodrom u rujnu 1991., a 19. rujna je sa Strelom 2M pogodio jedan od dva MIG-a 21 JNA, koji se morao vratiti u bazu zbog oštećenja i tako spriječio veća razaranja.  U tim trenucima samo možete zamisliti koliko je to podiglo moral svima nama ,tada slabo naoružanim braniteljima grada Varaždina i našeg kraja. Za našeg Vladeka, međutim, do današnjih dana nije čuo skoro nitko izvan naše udruge niti ga primio i zahvalio mu, dok je pilot JNA, koji se uspio vratiti u Bihać nakon što je raketirao poljoprivrednu avijaciju iz Osijeka, dobio „Orden za hrabrost“,  veli Leskovar,  koji ga je kao predsjednik Kluba varaždinskih branitelja, kada to već nisu napravili drugi, predlagao za neke od nagrada Grada Varaždina ili Varaždinske županije, ali odgovora nema....

Mnogi zaboravljaju, kako naglašava, da je upravo u Varaždinskim danima rata izborena jedna od najvećih pobjeda, a Klub varaždinskih branitelja od osnutka provodi zadaću i misiju širenja istine o  Domovinskom ratu.

- Osim što obilježavamo značajne obljetnice, čuvamo pijetet za poginule pripadnike 1. varaždinske bojne i ludbreške satnije. Sada već tradicionalno iz godine u godinu održavamo komemoracije na spomen obilježjima poginulih pripadnika 104. brigade i njihovim poginulom zapovjedniku pukovniku Ivanu Sokaču  na Pakračko –lipičkom području. Komemoracije održavamo zajedno sa članovima HVIDRE i Časničkog zbora Pakrac –Lipik, dakle sa hrvatskim braniteljima tog područja s kojim smo zajedno krvarili i ginuli u obrani Domovine. Uz to, u produkciji našeg kluba snimljen je dokumentarni film pod nazivom „Ivan Sokač –život za Hrvatsku“, koji je dobio pozitivno stručno mišljenje od strane Agencije za odgoj i obrazovanje RH, a temeljem toga ishođena je i suglasnost za prikazivanje filma po osnovnim i srednjim školama diljem RH, veli Leskovar., koji zahvaljuje varaždinskim braniteljima i građanima na hrabrosti i odlučnosti  jer je trebalo stati ispred tenkovskih grdosija i bahatih oficira JNA, koji su bili spremni razarati i uništiti sve hrvatsko.

Uz obilježavanje obljetnica i sjećanja na suborce, klub vodi brigu i o svojim članovima.

- Kako bi svojem prijatelju i suborcu Ciglaru omogućili što kvalitetniji život, prvo smo pribavili potrebna odobrenja i rješenja od strane Ministarstva rada i socijalne skrbi RH te nadležnih županijskih tijela pa smo pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja 6.500 eura, koliko je stajalo u ponudi za protezu, te na kraju akciju uspješno završili, veli Leskovar. 

U ime suborca i prijatelja Vladimira Ciglara, kao i u ime Kluba varaždinskih branitelja, Leskovar zahvaljuje svima koji su se odazvali pozivu i pomogli svojim prilozima.

-Izdvojio bih Zakladu solidarnosti grada Varaždina, zatim Upravni odjel za civilno društvo, mlade i socijalnu skrb grada Varaždina te Zakladu hrvatskih branitelja, a posebno naglašavam izdašnu financijsku potporu našeg Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu sa ministrom  brigadnim generalom Tomom Medvedom, koji je osobno primio delegaciju Kluba varaždinskih branitelja te porazgovarao o više tema, među kojima je bila i pomoć našem članu, veli čelnik Kluba.

NOVI PROJEKT "ŽELIM VIDJETI" Klub varaždinskih branitelja ovih dana počinje s projektom "Želim vidjeti“, u kojem će stručne osobe održati predavanje i nakon toga vršiti preglede očiju svim zainteresiranim članovima Kluba. Prošle godine uspjeli smo provesti projekt "Želim te čuti“ ,na taj način pomoglo se 50-ak članova, koji su imali probleme sa sluhom. Uskoro počinjemo i s projektom psihosocijalne pomoći našim članovima i članovima njihovih obitelji, kroz radionice i savjetovanja - rekoa je predsjednik Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995 Varaždin.