KLIKER Predstave, radionice i koncerti na posljednjem, osmom izdanju rasplesanog festivala u Varaždinu

vv | 1.6.2023. u 18:40h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Kliker festival poziva da po osmi puta izađemo iz svojih soba i odmaknemo se od ekrana, te od 09. do 18. lipnja ove godine zaplešemo na varaždinskim ulicama i u kazalištu, zakoračimo u svijet mašte i umjetnosti, učimo i rastemo zajedno - najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije, kojoj su uz organizatore nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić, direktorica ureda TZG Varaždin Jelena Toth i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

Kliker festival pokreta i plesa svojoj maloj i velikoj publici donosi prave poslastice vrhunskih umjetnika iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Litve, Španjolske, Nizozemske, Italije, Slovenije i Izraela. 10 dana, 10 predstava, a u uz njih i predavanja, istraživački projekti i radionice, koncerti, Plesokaz, Kliker choir i Klik klub simpozij, čine programe za sve uzraste, od beba do teenagera i njihovih odraslih.

Jedna od posebnosti ovogodišnjeg festivala je i predstava za slijepu i slabovidnu djecu do 8 godina starosti, za koje Kliker priprema izvedbu litvanske predstave „World without eyes“.

- Znamo koliko je u današnjim vremenima teško organizirati jedan ovako velik festival čiji cilj je da kod djece pobudi kreativu i upravo ono što im u današnje vrijeme nedostaje, da su uključeni i dio neke veće priče u kojoj se mogu naći, a neki možda i pronaći svoj životni poziv u kreativnim zanimanjima. Ovakvi događaji su značajni jer predstavama i radionicama otvaraju direktnu interakciju i pobuđuju stvaralaštvo kod djece koja time dobivaju bolje uvjete za odrastanje - rekao je zamjenik gradonačelnika i najavio da će Grad Varaždin, koliko je to moguće, i dalje pružati podršku takvim projektima.

- Kliker festival je stasao iz Dana suvremenog plesa, te se kao varaždinski plesni festival događa zapravo 15.-tu godinu za redom. U tih 15 godina u Varaždinu smo ugostili više od 150 inozemnih plesnih predstava, više od 1000 umjetnika, koreografa, plesača, plesnih pedagoga, redatelja, teoretičara, predavača i kulturnih radnika iz cijelog svijeta, te najvažnije od svega, doprijeli do gotovo 20.000 djece, što je jako velika i važna brojka. U svim tim godinama rada ostvarili smo krasnu suradnju s varaždinskim školama i vrtićima, a postigli i to da varaždinska publika zna što je to kvalitetno kazalište i dobra dječja predstava, te se svake godine veseli Kliker festivalu - istakla je umjetnička ravnateljica festivala Sanja Tropp Frühwald.

- Novost ovog izdanja su i POP UP programi, točnije programi koji nisu namijenjeni kazališnoj pozornici, već ulaze u škole i školske dvorane, te se na taj način integriramo u školski kurikulum i to ne samo u varaždinskim školama, već i školama i vrtićima diljem Varaždinske županije. Dodatno, domaćin Kliker festivalu će biti i Festival varaždinskih dvorišta u sklopu kojeg ćemo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždina i Gradskim Muzejem Varaždin, preuzeti dvorište palače Sermage te spremamo veliki broj predstava i interaktivnih radionica za djecu svih uzrasta, ali i njihove odrasle – dodala je.

Svečano otvorenje festivala će se održati 10. lipnja s početkom u 18 sati na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, uz predstavu Pink Unicorns, u izvedbi zvijezda španjolske plesne i kazališne scene, kompanije La Macana. Festival starta i prije svečanog otvorenja kroz Erasmus + projekt Exit the room, u sklopu kojeg će u Varaždinu boraviti 25 mladih i razvijati nove programe te ih prezentirati na Kazališnom trgu na dan svečanog otvorenja Klikera.

Na samom kraju ovogodišnjeg festivala održat će se, već tradicionalno, Plesokaz - program kraćih koreografskih cjelina plesača iz Varaždina, Požege, Čakovca, Zadra i Zagreba, a u režiji Davorke Čorko-Rodeš, voditeljice Plesnog studija Vindi. Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin, Turističkom zajednicom Grada Varaždina kroz program Klikerovog dvorišta u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta, Koncertnim uredom Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim Centrom za mlade i nezavisnu kulturu i Plesnim studijem Vindi te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Europske Unije, Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Varaždinske županije, Zaklade Kultura nova, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Veleposlanstva Republike Litve i Veleposlanstva Republike Slovenije.

Ulaznice za predstave su dostupne na blagajni HNK u Varaždinu, a mogu se rezervirati i na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili kupiti na dan programa (sat vremena prije) na festivalskoj blagajni u HNK u Varaždinu.

Više informacija o programu i festivalu dostupno je na www.klikerfestival.com

Video sadržaj