"Bolna glad" Kazališnog studija mladih HNK-a ide na festival Assitej

VV | 24.2.2023. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Predstava „Bolna glad“ Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu predstavit će Varaždin na 25. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade koji će se održati u Bjelovaru od 20. do 24. ožujka.

Predstava „Bolna glad“ je nastala prema motivima romana „Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexiea, a uprizorila ju je skupina C4 Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu pod vodstvom Tanje Novak, sveučilišne specijalistice dramske pedagogije.

Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, inspirirao je skupinu za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju. Njegov status marginalca i outsidera, tinejdžera koji se ne uklapa, poslužio je skupini kao ishodišna točka za propitkivanje nekih važna pitanja: što tvori identitet jedne mlade osobe, što čini prijateljstvo i, naposljetku, gdje i kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj.

U predstavi nastupaju: Dario Kolman, Lucija Koprek, Sara Milner, Josipa Petek, Valentina Posavec, Lora Plantak, Fran Rabuzin, Katja Rabuzin, Melani Šipek, Patrik Tuđan, Aleksandra Vidaković i Eva Zvonarek. Festival koji je natjecateljskog karaktera, ugostit će ukupno 12 profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade iz cijele Hrvatske.

Podsjećamo, na prošlogodišnjem je Assiteju Kazališni studio mladih osvojio posebnu nagradu mladog žirija s predstavom „Ćelava pjevačica" Eugènea Ionescoa, uz obrazloženje: „Uz iznimno dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak i poseban fokus na scenski pokret pod vodstvom Sare Ipše, glumci Kazališnog studija vješto su se uhvatili u koštac s teatrom apsurda čiju estetiku istražuju i propitkuju na sebi svojstven način, pritom poštujući i ističući
sve njegove odlike. Iako se radi o književnom klasiku i lektirnom naslovu, predstava obiluje jedinstvenim rješenjima koji gledatelja opetovano iznenađuju i fasciniraju (…).“