FOTO Jedinstveno pakiranje ajvara u svijetu! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Jedinstveno pakiranje ajvara u svijetu!

VV | 28.11.2022. u 12:49h | Objavljeno u Društvo

Investicijom od 40 milijuna kuna Podravka je uvela inovaciju u proizvodnju i pakiranje ajvara i drugih proizvoda. Projekt koji su sufinancirale EU i Republika Hrvatska odnosi se na dovršetak radova i ulaganja u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tennologije i nove proizvode tvornice Kalnik, uključujući i novitet na tržištu - Ajvar squeeze.

Investicijom u novu proizvodnu liniju Podravka je razvila potpuno novi proizvodni postupaki postala prva u svijetu koja je ajvar uspjela zapakirati u squeeze pakiranje. Prateći trendove tržišta i osluškujući potrebe potrošača, Podravkin marketinški i istraživački tim zajedničkim su snagama stigli do idealne kombinacije praktičnosti i inovativnosti. Pritom su zadržane sve karakteristike dobro poznatog Podravkinog ajvara, bez umjetnih aroma i konzervansa, a novo pakiranje otvorit će brojne nove mogućnosti jednostavne idealne uporabe.

Radi se o investiciji ukupno vrijednoj više od 40 milijuna kuna koja se odnosi na dovršetak radova i ulaganja u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tehnologije i nove proizvode tvornice Kalnik. Sve to rezultiralo je četverostrukim povećanjem proizvodnje squeeze proizvoda, s pet tisuća komada po smjeni prije, na dvadeset tisuća komada po smjeni sada.

Projekt su sufinancirale Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Republika Hrvatska iz mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020. čime je Podravki odobreno 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Osim što je jedna od najuspješnijih domačih prehrambeno-preradivačkih tvrtki, Podravka je pravi primjer uspJešnog korištenja EU fondova i usmjeravanja sredstava u napredak, rast i razvitak.

- Ne sumnjam da će Podravka nastaviti u smjeru izvrsnosti i inovacija, jednako kao što će ova Vlada nastaviti s osiguravanjem investicijskih prilika i sredstava za hrvatsku preradivačku industriju, generatora stvaranja dodane vrijednosti, a što je jedan od naših strateških prioriteta. U posljednjem paketu mjera osigurali smo, između ostalog i dvijesto milijuna kuna vrijednu pomoć domaćim prerađivačima za kompenzaciju povećanih troškova, samo do kraja godine u planu je dvjesto milijuna kuna vrijedan natječaj iz iste - rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je nazočila svečanom predstavljanju moderniziranog pogona.

Investicijsko ulaganje odnosi se na nabavu nove opreme i to na liniju za prihvat, preradu i aseptičko punjenje voća, nabavu dodatnih vakuumskih kotlova s pripremom, kako bi se osigurali dodatni kapaciteti proizvodr te zamjenu i modernizaciju postojeće opreme za pakiranje. Također, projekt je uključivao i građevinske radove na rekonstrukciji i sanaciji skladisnih prostora koji će se prenamijeniti u proizvodni prostor.

Ovim investicijskim ulaganjem uvode se i novi proizvodi: džemovi, marmelade, voćni ekstra džemovi, pekmez od šljiva, nove vrste ajvara, povrtni namazi, voćni namazi, voćna punila i proizvodi pakirani u takozvanu squeeze ambalažu. Jedan od ciljeva ove investicije svakako je i povećanje cjenovne konkurentnosti Podravkinih proizvoda na domaćem, ali i međunarodnim tržištima. Drugi dio investicija odnosi se na uvođenje novih pakiranja i ambalaže, a sljedeći korak omogućit će pokretanje i novog inovacijskog ciklusa.

- Ova investicija dio je našega glavnog cilja, izgradnje i jačanje temelja budućeg razvoja i rada Podravke. Posebno mi je drago što smo se ponovno okupili ovdje nakon više od godine dana i što već sada jasno možemo vidjeti što je sve proizašlo od tada potpisanog ugovora o sufinanciranju projekta. Modernizacija Podravkinih proizvodnih pogona u punom je zamahu i sigurni smo kako će sve provedene investicije omogućiti još efikasnije poslovanje i još mnogo inovacija u našem proizvodnom portfelju, poput ajvara u squeezu - rekla je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci