FOTO Jedinstveno pakiranje ajvara u svijetu! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Jedinstveno pakiranje ajvara u svijetu!

VV | 28.11.2022. u 12:49h | Objavljeno u Društvo

Investicijom od 40 milijuna kuna Podravka je uvela inovaciju u proizvodnju i pakiranje ajvara i drugih proizvoda. Projekt koji su sufinancirale EU i Republika Hrvatska odnosi se na dovršetak radova i ulaganja u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tennologije i nove proizvode tvornice Kalnik, uključujući i novitet na tržištu - Ajvar squeeze.

Investicijom u novu proizvodnu liniju Podravka je razvila potpuno novi proizvodni postupaki postala prva u svijetu koja je ajvar uspjela zapakirati u squeeze pakiranje. Prateći trendove tržišta i osluškujući potrebe potrošača, Podravkin marketinški i istraživački tim zajedničkim su snagama stigli do idealne kombinacije praktičnosti i inovativnosti. Pritom su zadržane sve karakteristike dobro poznatog Podravkinog ajvara, bez umjetnih aroma i konzervansa, a novo pakiranje otvorit će brojne nove mogućnosti jednostavne idealne uporabe.

Radi se o investiciji ukupno vrijednoj više od 40 milijuna kuna koja se odnosi na dovršetak radova i ulaganja u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tehnologije i nove proizvode tvornice Kalnik. Sve to rezultiralo je četverostrukim povećanjem proizvodnje squeeze proizvoda, s pet tisuća komada po smjeni prije, na dvadeset tisuća komada po smjeni sada.

Projekt su sufinancirale Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Republika Hrvatska iz mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020. čime je Podravki odobreno 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Osim što je jedna od najuspješnijih domačih prehrambeno-preradivačkih tvrtki, Podravka je pravi primjer uspJešnog korištenja EU fondova i usmjeravanja sredstava u napredak, rast i razvitak.

- Ne sumnjam da će Podravka nastaviti u smjeru izvrsnosti i inovacija, jednako kao što će ova Vlada nastaviti s osiguravanjem investicijskih prilika i sredstava za hrvatsku preradivačku industriju, generatora stvaranja dodane vrijednosti, a što je jedan od naših strateških prioriteta. U posljednjem paketu mjera osigurali smo, između ostalog i dvijesto milijuna kuna vrijednu pomoć domaćim prerađivačima za kompenzaciju povećanih troškova, samo do kraja godine u planu je dvjesto milijuna kuna vrijedan natječaj iz iste - rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je nazočila svečanom predstavljanju moderniziranog pogona.

Investicijsko ulaganje odnosi se na nabavu nove opreme i to na liniju za prihvat, preradu i aseptičko punjenje voća, nabavu dodatnih vakuumskih kotlova s pripremom, kako bi se osigurali dodatni kapaciteti proizvodr te zamjenu i modernizaciju postojeće opreme za pakiranje. Također, projekt je uključivao i građevinske radove na rekonstrukciji i sanaciji skladisnih prostora koji će se prenamijeniti u proizvodni prostor.

Ovim investicijskim ulaganjem uvode se i novi proizvodi: džemovi, marmelade, voćni ekstra džemovi, pekmez od šljiva, nove vrste ajvara, povrtni namazi, voćni namazi, voćna punila i proizvodi pakirani u takozvanu squeeze ambalažu. Jedan od ciljeva ove investicije svakako je i povećanje cjenovne konkurentnosti Podravkinih proizvoda na domaćem, ali i međunarodnim tržištima. Drugi dio investicija odnosi se na uvođenje novih pakiranja i ambalaže, a sljedeći korak omogućit će pokretanje i novog inovacijskog ciklusa.

- Ova investicija dio je našega glavnog cilja, izgradnje i jačanje temelja budućeg razvoja i rada Podravke. Posebno mi je drago što smo se ponovno okupili ovdje nakon više od godine dana i što već sada jasno možemo vidjeti što je sve proizašlo od tada potpisanog ugovora o sufinanciranju projekta. Modernizacija Podravkinih proizvodnih pogona u punom je zamahu i sigurni smo kako će sve provedene investicije omogućiti još efikasnije poslovanje i još mnogo inovacija u našem proizvodnom portfelju, poput ajvara u squeezu - rekla je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.