Portugalci znaju da održivi razvoj i obrazovanje idu zajedno. Kako, doznale odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Varaždin Foto: Dječji vrtić Varaždin

Portugalci znaju da održivi razvoj i obrazovanje idu zajedno. Kako, doznale odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Varaždin

VV | 16.3.2024. u 17:33h | Objavljeno u Društvo

U okviru Erasmus plus projekata koji se provode u Dječjem vrtiću Varaždin, odgojiteljice Marija Bencun i Tajana Pavković provele su tjedan dana na praksi promatranja sustručnjaka u Portugalu.

cb764695-e1ab-4624-a33c-4c0fd9856f02.jpg

- Ovakve mobilnosti su odličan način učenja i razmjene iskustava u suradnji s kolegama iz drugačijih obrazovnih sustava. "Mislimo zeleno, činimo zeleno” je projekt koji je orijentiran na održivi razvoj, te nam je cilj saznati kako u drugim zemljama pristupaju izazovima održivosti, a škola Camilo Castelo Branco u Vila de Famalicao u Portugalu je pravo mjesto za učenje u tom području. Odgojiteljice Elsa Padrao Mendanha i Ana Maria Coutinho nesebično su podijelile svoje pedagoške prakse i načine suradnje s lokalnom zajednicom u području održivog razvoja, što doprinosi kulturi ustanove na kojoj tragamo i u Dječjem vrtiću Varaždin - ističu u tom vrtiću.

Tijekom boravka u vrtiću JI Seide S. Miguel i EB/JI de Avidos e Lagoa, odgojiteljice su se susrele s različitim metodama aktivnog učenja, s naglaskom na STEM aktivnosti, ekološki razvoj i zelene inicijative, što će zasigurno obogatiti njihov neposredni rad, ali i rad ostalih odgojitelja unutar Dječjeg vrtića Varaždin.

6674cde3-ad70-420d-b951-79b29c30b648.jpg

- Ovakve aktivnosti su u skladu s ciljevima Erasmus projekata koje provodimo u našem vrtiću. Važnost pružanja podrške svakom djetetu, bez obzira na njihove individualne razlike, bila je jedna od tema, pružajući hrvatskim odgojiteljima dragocjene uvide u inkluzivne prakse. Domaćini su organizirali niz radionica, između ostalog i radionicu recikliranja papira primjerenu djeci rane i predškolske dobi. Varaždinske odgojiteljice su iznenadile portugalsku djecu čitanjem priča na hrvatskom jeziku, što doprinosi multikulturalnosti Erasmus projekata i mogućnosti da djeca u portugalskom vrtiću čuju zvuk izvornog hrvatskog jezika. Ova mobilnost je omogućila sudionicima ne samo profesionalno usavršavanje, već i bogato kulturno iskustvo kroz upoznavanje s poviješću, arhitekturom i kulturnom baštinom Portugala - navode u Dječjem vrtiću Varaždin.

2866a5e1-5c62-45e8-a401-7ca52761e995.jpg

Izvan prakse, odgojiteljice su imale prilike posjetiti Porto, Bragu i Guimaraes, te više vremena provesti u gradu Vila Nova de Famalicão, gdje je smještena ustanova domaćin. Tjedan prakse je uspješno proveden i završen ceremonijom dodjele certifikata, a varaždinske odgojiteljice su se vratile pune dojmova i ideja primjenjivih u neposrednom radu s djecom, što je i cilj ovakvih aktivnosti. Zahvaljujući ovom dragocjenom iskustvu, odgojiteljice iz DV Varaždin su se vratile obogaćene novim znanjima, inspiracijom i idejama koje će primjenjivati u svom neposrednom radu. Ovakve mobilnosti u svrhu učenja doprinose profesionalnom razvoju svakog pojedinog sudionika, ali i cijele ustanove, i stoga se u Dječjem vrtiću Varaždin vesele novim mobilnostima za koje su osigurana sredstva iz programa Erasmusplus.

4c3449a0-bc02-4b0f-b274-c7ecf52bff72.jpg