Kajkavsko književno-likovno iznenađenje u Pazinu: jedinstveni „Pustinjak“ D. Peričića i T. Tomića Foto: Marko Cerovac

Kajkavsko književno-likovno iznenađenje u Pazinu: jedinstveni „Pustinjak“ D. Peričića i T. Tomića

Varaždinske vijesti | 17.9.2019. u 15:51h | Objavljeno u Društvo

Likovnu izvedbu priče „Pustinjak“ Denisa Peričića potpisuje zagrebački umjetnik svjetskoga glasa Tomislav Tomić, koji ilustrira i originalna engleska izdanja romana o Harryju Potteru!

Pod glavnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture, u Pazinu i brojnim drugim istarskim mjestima od 12. do 14. rujna održan je Četvrti međunarodni festival slikovnice „Ovca u kutiji“, koji organiziraju Udruga „Knjiga u centru“ iz Zagreba i Gradska knjižnica Pazin. Bila je to prilika da se, uz mnoge druge programe prvenstveno namijenjene djeci te stručne skupove, predstavi i najnovija knjiga varaždinskoga književnika Denisa Peričića „Pustinjak“, koju je kao ravnopravni suautor ilustrirao zagrebački likovni umjetnik Tomislav Tomić.

Riječ je o tzv. slikovnici za odrasle, knjizi koja u formi slikovnice na književno i likovno vrijedan način obrađuje zahtjevnije teme koje nisu namijenjene djeci. Ideja je to urednika „Knjige u centru“ Zorana Pongrašića, a biblioteka je nazvana „Vrata u podrum“. U drugom kolu su, uz Peričićevu i Tomićevu, objavljene i slikovnice naših poznatih pisaca i ilustratora Zorana Ferića i Irene Jukić Pranjić te Zorana Žmirića i Valentine Briški.

Vrhunske ilustracije

Iako funkcionira kao samostalna priča, tekstualni dio „Pustinjaka“ zapravo je izvadak iz duže kajkavske pripovijetke Denisa Peričića „Fantažija o leksikografu“, uvrštene u „Antologiju hrvatske kajkavske proze“ Jože Skoka, a potom i u integralnu „Antologiju hrvatske kratke priče“ Miroslava Šicela. Likovnu izvedbu Peričićevog teksta potpisuje zagrebački umjetnik svjetskoga glasa Tomislav Tomić, koji ilustrira i originalna engleska izdanja romana o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling!

Denis Peričić, inače autor ili suautor već 30-ak knjiga, baš kao i mnogi sudionici Festivala, oduševljen je Tomićevim ilustracijama kojima je priča o svetima Antunu Pustinjaku i Pavlu Pustinjaku dočarana u maniri velikih majstora kao što su Hieronymus Bosch i Albrecht Dürer. Sve ilustracije iz „Pustinjaka“ i drugih dviju novih knjiga iz biblioteke „Vrata u podrum“ predočene su na izložbi koja je svečano otvorena u pazinskoj LG galeriji.

Sudionike Festivala primio je i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, koji im se pridružio i u programskom dijelu, čitajući na glavnom trgu djeci slikovnicu „Moj tata se smanjuje“ Eme Pongrašić.

Stiže i „Prozamanterija“

Na Festivalu je sudjelovala i Anita Peričić, koja se u večernjem programu za odrasle prvi put okušala u javnom čitanju priča napisanih u suautorstvu sa suprugom Denisom. Te su priče objedinjene u njihovoj prvoj zajedničkoj knjizi „Prozamanterija“, upravo objavljenoj u nakladi Denisova matičnog nakladnika Hene com iz Zagreba. Službeno će „Prozamanterija“ biti predstavljena 15. listopada na otvaranju Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici „Metel Ožegović“ u Varaždinu. Osim toga, nakon što su lani osvojili prvu nagradu za književnu kritiku na tamošnjem natječaju, Anita i Denis Peričić nekoliko su dana ponovno bili gosti književnog svratišta „Zvona i nari“ u Ližnjanu, koje uspješno vode pisci Natalija Grgorinić Rađen i Ognjen Rađen. U međuvremenu je varaždinski književni dvojac osvojio i posebnu nagradu na natječaju za kratku priču Gradske knjižnice Trogir.