"Kadišl i nebeski putnici" predstava o stradanjima Židova u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata

VV | 4.5.2022. u 11:36h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu poziva sve na predstavu KADIŠL I NEBESKI PUTNICI, hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata nastalu prema proznom djelu Jasminke Domaš. Predstava će se održati u povodu Dana Europe u nedjelju, 8. svibnja s početkom u 20 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Molimo Vas da nam do petka do 12 sati potvrdite svoj dolazak na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bismo na vrijeme rezervirali Vaše gratis ulaznice.

U zapisima pod naslovom Kadišl i nebeseki putnici, govori se o stradanjima Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, u doba režima NDH. Tada su Židovi, bez obzira na spol i dob bili prvo označeni (žutom Davidovom zvijezdom), pa uhićeni, deportirani u logore i na kraju ubijeni. Jednostavnog jezika, bez ikakve patetike, uz suzdržane emocije, pratimo sudbine nevinih žrtava. Predstava asocijativno prati zapise, tražeći iskre nade u rastućem beznađu i očaju. Male geste, tiha pomoć i sućut, suprotstavljeni su vladajućoj mašineriji smrti. Četvoro glumca varaždinskog HNK: Elizabeta Brodić,  Karlo Mrkša, Gordana Slivka i Zvonko Zečević , uz violončelista Mateja Ilčića, dočarat će doba u kojem je ljudskost bila na najvećoj kušnji. Predstavu je dramaturški osmislila i režirala Sanja Ivić, autor glazbe je Davor Bobić, kostime je odabrala Žarka Krpan, a oblikovatelj video projekcija je Zlatko Milec.

"...od riječi ne treba odustati, jer pisac kao i glumac, združeni u ovoj kazališnoj predstavi predstavljaju kolektivno pamćenje. I ima li što ljudskije i hrabrije od toga da izdržimo svoj život i sudbinu i tako sačuvamo u duši nadu i onda kada nade nema.
Većinu likova u tekstu, a i u kazališnoj predstavi 
Kadišl i nebeski putnici na nekakav alkemijski način veže usud prošlosti i sadašnjosti. Pred čitateljima i gledateljima se gotovo filmskom brzinom izmjenjuju likovi, svaki od njih je svijeća koja će dogorjeti pred našim očima.
Izvedbena umjetnost ima svoju čudesnu melodiju u kojoj uz glazbu, u notama ispisuju osjećaji i sjećanja, istovremeno upisujući neke nove puteve Budućeg svijeta ili kako kažu Židovi - Svijeta koji dolazi..." 
Jasminka Domaš

Završetak se odigrava preko puta varaždinske sinagoge, kod spomenika žrtvama holokausta K19 autora Zlatka Kopljara.