Kad šivaća mašina zapne, u pomoć stiže - majstor Marijan! Foto: Krešo Đurić

Kad šivaća mašina zapne, u pomoć stiže - majstor Marijan!

IHR/Varaždinske vijesti | 17.4.2023. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Kad se šnadjeru potrga igla ili mu stane šivaći stroj, u pomoć se zove Marijan Vincek, vlasnik servisa i trgovine šivaćih strojeva, prateće opreme i pribora VINCEK ME-TEX iz Zagrebačke ulice 59 u Varaždinu, jedinog takvog servisa u našoj županiji i jednog od rijetkih u Hrvatskoj.

Marijan, po struci precizni mehaničar, već gotovo tri desetljeća vodi obrt koji se bavi servisiranjem i prodajom kućnih šivačih mašina, strojeva za vezenje i industrijskih šivačih strojeva te popratne opreme, dok je prije toga popravljao strojeve i mašine u Varteksu, a nakon toga i u Levisu.

- U vrijeme kad smo otvarali firmu, 1995. godine, u Varaždinu je postojala još jedna radionica koja se bavila servisiranjem, kod Vatrogasnog doma, no ona se zatvorila nedugo nakon što smo mi počeli raditi - otkrio nam je.

U početku je u njegovom servisu radilo šestero ljudi, dok danas sve poslove odrađuje zajedno sa suprugom Slavicom.

- Dok je bilo Varteksa, bilo je bolje jer tada je bilo više kooperanata koji su bili vezani uz tu firmu, pa smo i mi bili vezani uz te kooperante, odnosno male radionice. Bila nas je šestero zaposlenih, ali nakon krize, 2008. godine, morao sam sve otpustiti. Ta je godina bila prijelomna, teško smo se iz toga izvukli, a što će biti dalje, vidjet ćemo. Sve je teže poslovati jer se zatvorilo puno malih radionica, posebno u susjednoj, Međimurskoj županiji, gdje smo jako puno radili. Ni Varteks više nije što je nekad bio. Industrijski šivači strojevi nekad su nam bile glavna djelatnost, dok smo popravke kućnih šivačih mašina rješavali usput. Danas jedno bez drugoga ne ide - ispričao nam je Marijan.

Ipak, k njemu u radionicu po pomoć dolaze iz susjednih županija i cijele regije, pa i Slovenije. Posla zasad ima, no sve je to slabo u odnosu na ona “zlatna vremena”, kada je Varteks radio punim kapacitetima, a hrvatska tekstilna industrija zapošljavala 100.000 ljudi.

- Nekada su poslovi bili mnogo veći, primjerice, opremali smo radionice u kojima je bilo 20, 30 šivačih strojeva. Danas toga više nema. Mnogi industrijski pogoni su se zatvorili, male radionice propale, a sve je slabija potražnja i za kvalitetnim kućnim šivačim mašinama. Više se nikome ne isplati šivati odijelo ili haljinu kada je tržište preplavila kineska roba. Jeftinije je kupiti novu odjeću nego ju dati sašiti - ispričao nam je vlasnik servisa koji kaže kako ni šivaće mašine nisu što su nekad bile...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...