Jelena Toth: Nikad više sadržaja na Špancirfestu nego ove godine!

Ivica Kruhoberec | 17.8.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

- Imamo više od 500 programa, i to za sve dobne uraste, od najmlađih pa do onih u zrelijim godina, naglašava Toth, napominjući da je samo glazbenih više od 200

Nikad više sadržaja na Špancirfestu nego ove godine, kada će biti njegovo jubilarno, 25. izdanje, i prvo nakon što je proglašen kraj pandemije.

Rasprodan koncert

-Imamo više od 500 programa, i to za sve dobne uraste, od najmlađih pa do onih u zrelijim godinama. Sukladno tome, vrijeme održavanja kreće se već od jutarnjih i prijepodnevnih sati pa sve do kasnih večernjih, veli nam Jelena Toth, direktorica TZ grada Varaždina, koju posebno veseli najavljeno lijepo vrijeme, koje je jamstvo da će se svi predviđeni sadržaji i održati.

Od 500-tinjak programa, više je od 200 glazbenih.

-Nisu to samo koncerti na dvije velike pozornice, PAN pozornici Stari grad i Vili Bedeković powered by Kaufland, nego i glazbeni programi i koncerti na pozornici u Carlsberg Food & Party zoni također na Starom gradu, brojni glazbeni programi Heroja ulica, programi u sklopu LOOP Glazbene klinike, zatim Sunset zone na Stančićevom trgu, nastupi DJ-a u Kreativnici kao i na Špancir Burger Festu te dječji glazbeni programi u Parku kreative, ukazuje Toth.

Naglašava da je tjedan dana prije održavanja rasprodan koncert Perpetuum Jazzile-a, kojim se otvara glazbeni program kod Vile Bedeković, dan kasnije nastupit će grupa Cambi pa slijedi šest predstava Kerekesh Teatra i njihovih gostiju, dok će 27. kolovoza biti koncert Nothing else matters u sklopu kojeg će učenici varaždinske Glazbene škole i udruge nuSynergetic izvesti klasične obrade skladbi Nirvane, Red Hot Chilli Peppers, Pearl Jama...

Najbolje iz Varaždina

- Uvijek se trudimo uključiti lokalnu zajednicu u Špancirfest i dati priliku varaždinskim predstavnicima, pa je tako i ove godine. U petak, 25. kolovoza na glavnoj će PAN pozornici nastupiti varaždinski Cold Snap koji obilježava svoju 20. obljetnicu, a dva dana kasnije nastupit će još jedan varaždinski bend, Crna kronika i to kao predgrupa Parnom valjku feat. Igor Drvenkar. Osim njih, na glavnoj pozornici još sviraju TBF, Silente, BluVinil, Neno Belan & Fiumens & Brass experience, Franz Ferdinand s predgrupom Jocker out, zatim Cro Pink Floyd Show, Buč Kesidi i Fran Vasilić, da spomenem samo one glavne, veli Toth, napominjući da su besplatni svi koncerti na Starom gradu pa i škotskog sastava, koji je ovogodišnji headliner.

Kod Starog grada bit će i Carlsberg Food & Party zona s pozornicom.

-Tu će glazba u prvom dijelu Festivala biti u znaku retra, a udrugom dijelu u znaku world musica, pa će nastupiti Balkan ZOO, zatim belgijsko – španjolsko – francusko – talijanski kvartet Rumbaristas i svjetski poznata gypsy jazz atrakcija iz Mađarske, Besh o droM. Zona će biti spojena sa susjednim Vinskim gradom, koji će ove godine imati 35 kućica s ponudom od oko 500 vina, naglašava Toth.

U nastojanju da se predstavi najbolje iz Varaždina i okolice, kako dodaje, niz je varaždinskih kreativaca u Kreativnici u Uskoj ali i drugim ulicama, odnosno trgovima. U Školskoj ulici, koja postaje atelje na otvorenom bit će 20-ak umjetnika, a u Šetalištu V. Jagića izložba skulptura Nikole Vudraga.

Uska ulica postala je preuska za sve odabrane kreativce, pa će dio od 50 hrvatskih produkt dizajnera koji će se izmjenjivati tijekom Festivala, izlagati i u proširenom dijelu Kreativnice, u dijelu Kukuljevićeve ulice te u Prolazu Marijana Zubera.

Dio europske obitelji

- Špancirfest je i ove godine dio europske obitelji, zahvaljujući projektu Kreativna Europa, u kojem smo partneri te će u sklopu njega prvog dana Festivala biti održan glazbeno – plesni spektakl. 32 - oje plesača iz nekoliko zemalja partnera već su stigli u Varaždin i uvježbavaju koreografiju koju će izvesti na neuobičajenoj pozornici na Kapucinskom trgu, najavljuje Toth.

U parku uz Habdelićevu ulicu, i ove će se godine smjestiti Park kreative s preko 100 kreativnih, zabavnih ali i edukativnih radionica za djecu, bit će tu i Kaufland smoothie radionice, a uz kazališne predstave, nastupit će i učenici varaždinskih osnovnih škola. Osim u Parku kreative, zabave za najmlađe šetače bit će i u Vindilandu, kao i lunaparku.

- Ulični programi su duša Špancirfesta i ove će godine biti najatraktivniji dosad. Uz nezaobilazne štulaše u šarenim bojama i raznim kombinacijama, zabavljat će nas bubnjari nevjerojatne energije, majstori u plesu s vatrom, akrobati će nas ostavljati bez daha, a na ulicama ćete moći vidjeti i neobična i čudnovata vozila kao i neobične instrumente. Posebno treba istaknuti francuski Orkestar sirena, inovativni glazbeni spektakl koji prvi put dolazi u Hrvatsku. Naizgled obične sirene za zračnu uzbunu dio su dviju lokomotiva, inovativnog dizajna, koje će prolazeći ulicama, u višeglasnoj paradi, prirediti dosad neviđeni glazbeno scenski program i doživljaj, najavljuje Toth, dodajući da će se i ove godine Korzo pretvoriti u bajkovito mjesto, zahvaljujući svjetlosnim projekcijama mađarske skupine LaLuz na pročelja zgrada, sada već zaštitnim znakom Špancirfesta. Vizualne će čarolije biti i prvog dana Festivala, kada će umjesto vatrometa biti održan – laser show, višestruko nagrađivani na domaćem i svjetskom tržištu.

I besplatan parking

Gotovo svi programi na Špancirfestu bit će besplatni, osim koncerata i predstava na Vili Bedeković a besplatno će biti i svakodnevno voćno osvježenje u Šenoinoj ulici.

- Prošle smo godine u Šenoinoj ulici otvorili novu zonu, a nastavljamo i ove godine, pa ta ulica postaje Kaufland Fresh Street, gdje će naš novi sponzor Špancirfesta svakog dana od 18 do 21 sat a vikendom od 10 do 13 te od 18 do 21 sat razveseliti posjetitelje besplatnim kornetima sa svježim voćem.

A kako bi se smanjile gužve ali i nervoza zbog traženja parkinga u gradu, ove je godine osiguran i besplatan parking za sve špancirere.

- U suradnji s Gradom Varaždinom osigurali smo besplatan parking u Biškupečkoj ulici na prostoru Auto kluba Varteks, svaki dan tijekom Špancirfesta od 17 sati. Do ponoći će do Trga slobode i natrag, također besplatno, voziti buseki javnog gradskog prijevoza, koji će na svim linijama tijekom Špancirfesta također biti besplatni, objašnjava Toth, napominjući da će 25. Špancirfest prvog dana imati i prigodni žig kojim će na Hrvatskoj pošti u Varaždinu biti obilježene sve pošiljke iz Varaždina, a uz to Festival je dobio i svoje stickere koji se mogu koristiti na Viberu i WhatsAppu.

KONTINUITET UNATOČ PANDEMIJI - Godine kada je bila pandemija korona virusa bile su najizazovnije za organizaciju, ali mislim da smo izazove svladali na najbolji mogući način. Čak i u godini kada nismo dobili suglasnost za održavanje Festivala od mjerodavnih institucija, ipak je Špancirfesta bilo, u online izdanju. Preko društvenih mreža Festivala, družili smo se s pratiteljima, video sadržajima prisjećali kako je to izgledalo uživo prijašnjih godina, i kako će uskoro opet izgledati te ih darivali prigodnim paketima, dok se Vinski grad održao i uživo. Uspjeli smo tako održati kontinuitet Špancirfesta, a već iduće godine smo nastavili s pravim Festivalom, doduše uz kontrolu, potvrde i silna testiranja, ali Špancirfesta je ipak, uz puno truda i izazova - bilo. I bili smo jedni od rijetkih koji nisu odustali i otkazali Festival nego se uhvatili u koštac s tada propisanim mjerama i ograničenjima i uz pomoć i podršku svih mjerodavnih institucija, organizirali Špancirfest, poštujući pritom sve propisane mjere.