Jastreb i sokol ovih dana tjeraju vrane iz središta Varaždina

MR | 27.5.2024. u 08:32h | Objavljeno u Društvo

Zbog porasta populacije vrana u urbanim područjima u Varaždinu, grad je angažirao tvrtku koja će sokolarenjem premjestiti gnijezda vrana u rubne dijelove grada, na područja oko dravske park-šume i ostale lokacije na kojima će ptice biti sigurnije i neće uznemiravati građane, piše HRT. 

Sokolarenje se ovih dana provodi na nekoliko mjesta, u gradskim parkovima i četvrtima u kojima ima mnogo drveća. Ako ovih dana nad Varaždinom u slobodnom letu vidite jastreba ili sokola, nema razloga za paniku. Sokolar Almir Kubat za HRT je rekao kako se inteligencija vrana zapravo iskorištava protiv njih. 

- Pojavljujemo se u različitim dijelovima dana, u različitim kvartovima, i prividno im stvaramo nelagodu i nervozu da misle da smo cijelo vrijeme u gradu. Cilj je stvoriti osjećaj vrani da smo mi tu, njezini prirodni neprijatelj, i samom svojom pojavom je dovoljno da stvori nelagodu kod vrana - objašnjava sokolar Kubat. 

Krešimir Sever, voditelj Odsjeka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo Grada Varaždina rekao je kako je cilj da se u konačnici stavi pod kontrolu njihova populacija.

Označeno u