Jakov Crnički iz Elektrostrojarske škole osvojio medalju na Međunarodnoj izložbi izuma

vv | 17.10.2024. u 13:09h | Objavljeno u Društvo

U Zagrebu je od 10. do 12. listopada 2024. u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u održana 22. Međunarodna izložba izuma ARCA. Izložba se svake godine održava u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora, a okuplja nadarene učenike iz cijele Hrvatske te inovativne poduzetnike. Na ovogodišnjoj izložbi bilo je predstavljeno više od 250 inovatora iz 10 zemalja svijeta.

Elektrostrojarska škola sudjelovala je s radom koji je izradio učenik Jakov Crnički iz 3.f razreda (Tehničar za mehatroniku) uz suradnju i podršku mentora Darka Tomašeka. Naziv rada je „Uređaj za testiranje kapaciteta NiMH baterija“, a učenik je za svoj rad nagrađen srebrnom medaljom.

Kako baterija stari njezina sposobnost za držanje kapaciteta postupno se smanjuje. Npr. baterija kapaciteta od 2100 mAh može nakon nekoliko godina korištenja održati kapacitet od samo 1400 mAh ili čak i manje, pa kada kapacitet baterije padne ispod 80% trebalo bi izbjeći njihovu upotrebu i zamijeniti ih novima. Uređaj pomaže u kontroli stanja baterija koje koristimo čime pridonosimo zaštiti prirodnog okoliša smanjenjem elektroničkog otpada. Kod uređaja koji koriste više baterija spojenih u seriju može se dogoditi da samo jedna baterija izgubi kapacitet te nakon testiranja možemo zamijeniti samo neispravnu bateriju umjesto cijelog seta baterija.

- Čestitka učeniku i mentoru! Elektrostrojarska škola ponosna je što ima ovakve učenike i mentore! - poručuju iz škole.