Ledenjak - ulje i smola na medijapanu, 2016. Foto: GCV / N. Vuković

Izložbom "Komercijalizacija straha" počinje nova programska godina u Galerijskom centru Varaždin

Varaždinske vijesti | 11.1.2018. u 18:39h | Objavljeno u Društvo

Galerijski centar Varaždin (GCV) novu programsku godinu započinje izložbom slika Nataše Vuković pod nazivom "Komercijalizacija straha", čije otvorenje će se održati u petak, 12. siječnja s početkom u 19 sati u galeriji GCV (Uska 7).

Nataša Vuković rođena je 1986. u Osijeku. Diplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na nastavničkom odsjeku, smjer slikarstvo, završila je 2012., a tijekom studija usavršavala se na dva studijska boravka u Sloveniji i SAD-u. Od 2010. godine članica je HDLU-a Zagreb. Iza nje su tri samostalne izložbe: 2016. Komercijalizacija straha (Bure baruta), galerija Kazamat, Osijek; 2012. Stvarnost je bajka, Galerija Marisall, Zagreb, Hrvatska, te 2011. The borrowed signs, The Miller Gallery, IUP, USA.

- Osnovna ideja je propitivanje materije i njene trajnosti, odnosno o simbiozi prirodnog i umjetnog, života i smrti. Skrivenog, no u isto vrijeme ogoljenog sadržaja. Ideja je proizašla od pokrivanja, tj. umatanja plastičnom ambalažom i proviranja onoga što je ispod. Šminka  i najlon su preuzeli ulogu maske. Najlon kao nerazgradiva materija pod kojom tijelo poprima apstraktne forme i poprima izgled mrtvoga, no ipak na morbidan način privlači. Pokrivanje kao skrivanje, no istovremeno i egzibicionizam koji prikazujem kroz seriju autoportreta. Jesu li su naši strahovi samo originalno naši? Ili su društveno producirani? Što oblikuje naše strahove? Samo su neka pitanja na koja vizualno želim dati odgovor sukobljavajući se ujedno sa svojim strahovima - napominje autorica izložbe.