Izložba "Trauma uma" varaždinskog slikara Živka Toplaka od utorka u Kuli stražarnici

Varaždinske vijesti | 17.5.2021. u 09:59h | Objavljeno u Društvo

U utorak, 18. svibnja u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Staroga grada otvar se izložba varaždinskog slikara Živka Toplaka pod nazivom "Trauma uma".

Ovom izložbom Živko Toplak izlaže djela nastala pod direktnim utjecajem događaja koji su obilježili drugu polovicu XX. i početak XXI. stoljeća kroz kolektivna i osobna iskustva. Izložena djela su umjetnički trag sirove emocije, traume, psiholoških stanja i iskustva zabilježenih u određenom trenutku, te ih je nužno sagledati kao takva. Prepoznatljivi pejzaži i lirske apstrakcije zamijenjeni su prizorima ljudskog razaranja i destrukcije. Kroz njih umjetnik zaranja duboko u vlastitu podsvijest i snove donoseći na površinu emocije i stanja u njihovoj punoj težini i izvornom obliku. Upravo ta psihološka i emotivna nabijenost stvara mračne krajolike u kojima se postepeno otkrivaju akteri i prepoznatljivi elementi značajnih događaja isprepletenih sa nadrealnim i subjektivnim. Postupkom razotkrivanja, suočen sa samim sobom umjetnik suočava i publiku sa tamnom stranom čovječanstva, stranom kojoj je mjesto u zaboravu a ne na zidu.

Živko Toplak rođen je u Varaždinu 02.05.1946. U likovni svijet upućuje ga akademski slikar Gašpar Bolković - Pik, s otoka Raba, koji kao izuzetan likovni pedagog ostavlja trag u Varaždinu. Do sada je realizirao tridesetak samostalnih izložbi u relevantnim galerijama te još 100-tinjak u Komornim izložbenim salonima, školama, institucijama i drugdje. Godine 2011. prima plaketu Grada Varaždina, a 2013. godišnju nagradu Likovnog udruženja Varaždin. Povodom 50 godina likovnog stvaralaštva te 70 godina života organizira retrospektivnu izložbu “Trag Umjetnika” u Gradskom muzeju Varaždin, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 2019 godine nagrađen je otkupnom nagradom na Međunarodnom bienalu akvarela CASTRA u Ajdovščini (Slovenija).

Nažalost, zbog epidemiološke situacije neće biti svečanog otvorenja, no izložba se može pogledati u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici svakodnevno do 4. lipnja.

TRAUMA_UMA_Zivko_Toplak.jpg