Izložba o Petru Zrinskom u Jalžabetu

Varaždinske vijesti | 1.5.2021. u 08:25h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Povodom 400. godišnjice rođenja grofa Petra Zrinskog i 350. smrti u austrijskom Wiener Neustadtu, u predvorju škole u Jalžabetu otvorena je „Škrinja grofa Zrinskog“, izložba memorabilija o hrvatskom nacionalnom junaku po kojem ta škola i nosi ime. Petar Zrinski rođen je 6. lipnja 1621. u Vrbovcu, a život je izgubio od krvničkog mača. 

U dvije vitrine i na panoima izloženi su predmeti koji govore o banu Petru Zrinskom. „Cilj nije bio da samo učenici saznaju više o povijesnoj ličnosti po kojoj je nazvana naša škola, već da nas posjete i zainteresirani žitelji i zaljubljenici u povijest. Iako o Petru Zrinskom postoji mnogo dvojbi među povjesničarima, njegov lik ipak je sastavni dio hrvatske povijesti, ali i književnosti te graditeljstva. Malo je znano da je grof Zrinski naredio gradnju kaštela u Brodu na Kupi, Čabru i u Kraljevici koji i danas krase te gradove. Tu je i njegovo oproštajno pismo supruzi Ani Katarini, jedno od najljepših i najčitanijih pisama“ rekao je autor izložbe, povjesničar Milivoj Dretar.

Izložba sadrži stotinjak predmeta: knjige, razglednice, značke, slike, vojnu zastavu s imenom Zrinskog, figure u uniformi Zrinske garde, vjernu reprodukciju stare karte Hrvatske iz 17. stoljeća. Osim osobne kolekcije prof. Dretara, za izložbu su donirali: Zavičajni muzej Ozalj, Muzej Međimurja, Vojno učilište „Franjo Tuđman“ Zagreb, Primorsko-goranska županija, Zrinska garda Čakovec, Nadica Patafta, Elvira Štabi, Hrvatski povijesni muzej. U suradnji sa potonjim muzejom planirana je suradnja na projektu Zrinijada_2021., edukativnom kvizu za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj. Sudjeluju timovi iz škola koje su povezane s ostavštinom Zrinskih.

„Škrinja grofa Zrinskog“ prijavljena je i za ovogodišnji Kliofest – Festival povijesti u Hrvatskoj.

Izložba u školi u Jalžabetu otvorena je do ponedjeljka, 7. lipnja. Posjeti su u skladu s postojećim epidemiološkim mjerama.

Galerija slika